Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Porošenko vyzval na odzbrojenie nezákonne ozbrojených formácií

Ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: TASR/AP/Sergei Chuzavkov

Urobila tak na dnešnom rokovaní Vojenského kabinetu Rady pre národnú bezpečnosť a obranu v Kyjeve.


Kyjev 13. júla (TASR) - Ukrajinské ministerstvo vnútra, bezpečnostná služba SBU a iné štátne orgány sa musia postarať o odzbrojenie všetkých nelegálne ozbrojených zoskupení v krajine. Na dnešnom rokovaní Vojenského kabinetu Rady pre národnú bezpečnosť a obranu v Kyjeve to uviedol ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Podľa jeho slov, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra UNIAN, nemá žiadna politická sila právo na udržiavanie kriminálnych formácií, žiadna z nich nesmie a nebude mať ozbrojené skupiny. Práve tie totiž vedú k diskreditácii skutočných vlastencov, vyplynulo z Porošenkových slov.

Na zasadaní, na ktorom sa popri situácii v oblasti realizácie Antiteroristickej operácie na Donbase hovorilo aj o pozadí sobotňajších udalostí v Mukačeve na Zakarpatskej Ukrajine, najvyšší ukrajinský predstaviteľ zdôraznil, že v čase vojnového konfliktu je destabilizácia situácie v zázemí značným úderom pre obranyschopnosť krajiny, čo zodpovední nemôžu pripustiť.

Petro Porošenko potvrdil, že za konfliktom, pri ktorom prišli o život traja ľudia, bol spor o kontrolu pašovania v regióne. Udalosti z Mukačeva, ako priznal, upriamili pozornosť na viacero problémov, ktoré si vyžadujú neodkladné riešenie, vrátane pašovania a korupcie.

Ukrajinský prezident preto očakáva od príslušných zložiek rozhodný postup voči pašerákom a potrestanie všetkých, ktorí s tým majú čokoľvek spoločného. Nápomocné nemôžu byť v tomto smere ani kontakty s mocnými, ani poslanecké mandáty, dodal.

Pašeráci zo Zakarpatskej Ukrajiny adresovali výzvu celej Ukrajine a my túto výzvu prijímame, zdôraznil Porošenko. Súčasne pripomenul, že pašovanie nie je problémom iba v spomínanom regióne.