Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Porošenko vyzval NATO vyslať ku Krymu lode

Na archívnej snímke Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

Porošenkova výzva a reakcia Kremľa súvisia s nedeľným incidentom, keď ruská pobrežná stráž v oblasti Kerčského prielivu použila zbrane proti trom ukrajinským vojenským plavidlám.

Kyjev 29. novembra (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko opäť požiadal o rozmiestnenie lodí NATO v Azovskom mori. Kremeľ vo štvrtok označil tieto Porošenkove výzvy za "súčasť provokácie" pred prezidentskými voľbami, ktoré sa na Ukrajine budú konať 31. marca 2019.

Porošenkova výzva a reakcia Kremľa súvisia s nedeľným incidentom, keď ruská pobrežná stráž v oblasti Kerčského prielivu použila zbrane proti trom ukrajinským vojenským plavidlám. Následne boli ukrajinské lode i všetky tri posádky zadržané.

Kremeľ považuje Porošenkovu výzvu adresovanú NATO za "súčasť provokácie krátko pred ukrajinskými voľbami". V Moskve to vo štvrtok vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Dodal, že postoj Moskvy k Porošenkovej výzve je "negatívny". "To je vyčerpávajúce," uviedol Peskov.

Podľa neho "už samotná otázka je zameraná na ďalšie vyvolávanie napätia, na pokračovanie v línii provokácií, ktorej podstatou sú predvolebné politické záujmy prezidenta Porošenka".

Porošenko zopakoval túto svoju výzvu v rozhovore pre štvrtkové vydanie nemeckého denníka Bild, pričom v mene svojej krajiny vyjadril nádej, že "štáty v rámci NATO sú teraz pripravené premiestniť svoje lode do Azovského mora s cieľom pomôcť Ukrajine a zaistiť bezpečnosť".

Agentúra UNIAN medzičasom citovala nemeckú vládu, ktorá výzvu ukrajinského veľvyslanca, žiadajúceho zosilniť tlak na Rusko a vyslať do Čierneho mora nemecké vojenské lode, odmietla. Podľa nemeckej vlády sú "v súčasnosti najdôležitejšie zdržanlivosť a dialóg".

Hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí tento postoj potvrdil, keď uviedol, že "vyslanie nemeckých lodí k pobrežiu Krymu sa neplánuje", pretože Nemecko obe strany žiada "o zdržanlivosť a zníženie eskalácie".

Dodal, že nemecká vláda zatiaľ nezaujala ani stanovisko k výzvam na sprísnenie sankcií voči Rusku. Debaty o takýchto sankčných opatreniach v súvislosti s krízou v Kerčskom prielive označil hovorca za predčasné. Dodal, že "sankcie nie sú vodovodný kohútik, ktorý sa otvára a zatvára podľa potreby".

Prečítajte si aj: