Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Sexuálne zneužívanie kňazmi má v Portugalsku riešiť špeciálna komisia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Viac ako 200 katolíkov podpísalo list Portugalskej konferencii biskupov, v ktorom žiadajú otvorenie vyšetrovania pohlavného zneužívania detí kňazmi.

Lisabon 12. novembra (TASR) - Rímskokatolícka cirkev v Portugalsku zriadi nezávislú komisiu pre vyšetrovanie pohlavného zneužívania detí zo strany duchovných, uviedla Portugalská biskupská konferencia vo svojom štvrtkovom vyhlásení. Informujú o tom agentúry AP a Reuters.

Komisia by mala prispieť k účinnejšiemu riešeniu takýchto prípadov a vykonať štúdiu objasňujúcu minulosť podobných problémov v krajine. Má tiež koordinovať prácu regionálnych cirkevných skupín, ktoré sa budú zaoberať podozreniami zo sexuálneho zneužívania. Konferencia biskupov o tom rozhodla po štvordňovom zasadnutí na pútnickom mieste vo Fatime.

Viac ako 200 katolíkov podpísalo list Portugalskej konferencii biskupov, v ktorom žiadajú otvorenie vyšetrovania pohlavného zneužívania detí kňazmi. Výzva prišla po tom, čo vo Francúzsku minulý mesiac nezávislé vyšetrovanie odhalilo zneužívanie viac ako 200.000 detí približne 3000 duchovnými počas uplynulých 70 rokov.

Signatári listu tvrdia, že za posledné desaťročie bola v Portugalsku nahlásená len približne desiatka takýchto prípadov. Vyšetrovanie viac ako polovice z nich bolo pozastavené z dôvodu nedostatku dôkazov. Skutočný počet prípadov je podľa signatárov pravdepodobne oveľa vyšší.

Signatári, medzi ktorými sú poslanci parlamentu, spisovatelia a iné verejne činné osoby, žiadajú, aby v komisii boli veriaci i neveriaci, ako aj odborníci z viacerých spoločenskovedných odborov.

Zatiaľ nie je známe, kedy komisia začne pracovať, ani aké obdobie bude skúmať. V liste sa odporúča preveriť uplynulé polstoročie.

Aktuálne sú za vyšetrovanie cirkevných previnení zodpovední biskupi v rámci svojich diecéz, ktorých je v Portugalsku 21. Neexistuje však žiaden zastrešujúci program dohľadu.

Pápež František v júni revidoval cirkevný zákon týkajúci sa pohlavného zneužívania maloletých a zraniteľných dospelých duchovnými, pričom biskupov vyzýva na rázne kroky proti previnilcom.