Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Portugalsko čakajú predčasné voľby

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

K rozhodnutiu prezident údajne dospel po diskusiách s predstaviteľmi politických strán a poradcami a tiež analýze ekonomickej i sociálnej situácie v krajine.

Lisabon 4. novembra (TASR) - Portugalsko v januári čakajú predčasné parlamentné voľby. Vyhlásil ich vo štvrtok prezident Marcelo Rebelo de Sousa po tom, čo menšinová vláda neuspela v parlamente s návrhom štátneho rozpočtu na budúci rok. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník Diário de Notícias.

"Jeden týždeň a jeden deň po odmietnutí návrhu rozpočtu na rok 2022 som v situácii, keď vám musím oznámiť, že som sa rozhodol rozpustiť Republikové zhromaždenie a stanoviť voľby na 30. januára 2022," citovala z vyhlásenia prezidentského paláca agentúra Lusa.

K rozhodnutiu prezident údajne dospel po diskusiách s predstaviteľmi politických strán a poradcami a tiež analýze ekonomickej i sociálnej situácie v krajine.
Portugalský premiér Antonio Costa, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

"Povedal som, že odmietnutie návrhu rozpočtu povedie k predčasným voľbám a že tretej cesty niet," vyhlásil prezident podľa Diário de Notícias a pripomenul dôležitosť rozpočtu pre zotavenie ekonomiky po pandémii.

Agentúra AFP pripomína, že socialistický premiér António Costa sa pred časom rozišiel s krajne ľavicovými stranami, ktoré podporovali jeho vládu od roku 2015. V súvislosti s vyhlásením predčasných volieb oznámil kampaň, ktorá má viesť k "silnej a stabilnej" vládnej väčšine. Pravica je podľa AFP vnútorne roztrieštená.

Podľa prieskumov verejnej mienky sú favoritmi volieb opäť socialisti, avšak výsledok im zrejme znova nebude stačiť na väčšinu v parlamente, napísala agentúra AP.