Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Portugalsko možno dostane viac času na splnenie podmienok

Foto: TASR/AP

Lisabon už minulý mesiac dostal od medzinárodných veriteľov rok navyše na zníženie rozpočtového deficitu pod 3 % HDP.

Washington 21. apríla (TASR) - Vyhliadky portugalskej ekonomiky sú zložité a je možné, že krajina dostane viac času na splnenie dohodnutých cieľov. Povedal to cez víkend počas jarného zasadnutia Medzinárodného menového fondu (MMF) predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

"Portugalsko čelí veľmi, veľmi zložitej ekonomickej situácii, čo budeme musieť brať do úvahy a v prípade potreby aj predĺžiť lehotu na splnenie stanovených podmienok tak, ako sme to urobili v prípade iných krajín," povedal Dijsselbloem.

Lisabon už minulý mesiac dostal od medzinárodných veriteľov rok navyše na zníženie rozpočtového deficitu pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Pôvodne ho mal na túto úroveň znížiť už v roku 2014, v polovici marca ale eurozóna a MMF súhlasili s tým, aby sa tento cieľ presunul až na rok 2015. Zároveň zmiernili ciele v oblasti rozpočtového deficitu aj na tento a budúci rok.

Zatiaľ čo pôvodne malo Portugalsko tento rok stlačiť deficit štátneho rozpočtu na 4,5 % HDP, veritelia zmiernili podmienku na 5,5 % HDP. V prípade roku 2014 sa cieľ rozpočtového deficitu pre Lisabon zmiernil z pôvodnej úrovne 2,5 % HDP na 4 % HDP. Spomínaný schodok na úrovni 2,5 % HDP bude musieť Portugalsko dosiahnuť v roku 2015.

Medzitým Ústavný súd Portugalska označil štyri z deviatich úsporných opatrení, ktoré portugalská vláda zapracovala do tohtoročného rozpočtu, za protiústavné a vláda musela prísť s novými škrtmi vo výdavkoch. Hodnota nových škrtov predstavuje 800 miliónov eur, pričom zníženie výdavkov pocítia všetky oblasti verejnej správy. Podrobnosti budú známe až pri predložení opraveného rozpočtu na tento rok v parlamente, čo sa nestane skôr než v polovici mája.