Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Portugalsko na Vianoce uvoľní pandemické opatrenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vláda však opätovne zavedie zákaz cestovania medzi jednotlivými regiónmi od 31. decembra. portugals

Lisabon 5. decembra (TASR) - Portugalsko počas vianočných sviatkov čiastočne uvoľní pandemické opatrenia, aby tak umožnilo tamojším občanom navštíviť svoje rodiny. Opatrenia však následne sprísni v snahe zabrániť novoročným večierkom, informovala v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na portugalského premiéra Antónia Costu.

Presun obyvateľov v rámci krajiny bude povolený počas dní 23. - 26. decembra, vyjadril sa pre médiá Costa. 24. a 25. decembra sa nočný zákaz vychádzania predĺži zo súčasných 23.00 h na 02.00 h ráno.

Vláda však opätovne zavedie zákaz cestovania medzi jednotlivými regiónmi od 31. decembra. Na Silvestra budú zakázané aj pouličné oslavy, pričom povolená účasť na vonkajších verejných podujatiach sa obmedzí na šesť osôb. V rovnaký deň bude platiť aj zákaz vychádzania po 02.00 h nadránom.

Napriek tomu, že vláda neobmedzí počet hostí vianočných osláv v jednotlivých domácnostiach, Costa apeloval na Portugalčanov, aby sa príliš dlho nezdržiavali na mnohopočetných stretnutiach bez ochranných rúšok.

"Rodiny majú v súčasnosti dostatok informácií, aby vedeli, že rodinné stretnutia predstavujú risk" prenosu nákazy, povedal premiér. Zároveň však dodal, že vláda "musí občanom Portugalska dôverovať".

Portugalsko po relatívne miernom priebehu pandémie zaznamenalo počas druhej vlny rekordné prírastky v počte infikovaných aj úmrtí, približuje Reuters. Od začiatku vypuknutia pandémie tam zaznamenali viac ako 318.000 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 4876 obetí.