Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Portugalsko pošle do Mozambiku 60 vojakov na pomoc tamojšej armáde

Foto: TASR/AP

Francúzsky ropný gigant Total a americká spoločnosť ExxonMobil budujú v bezprostrednej blízkosti mesta Palma miliardový projekt na ťažbu skvapalneného zemného plynu.

Lisabon 30. marca (TASR) - Zhruba 60 vojakov pošle Portugalsko do Mozambiku v súvislosti s nedávnym útokom teroristickej organizácie Islamský štát na tamojšie pobrežné mesto Palma, ktorý si vyžiadal desiatky obetí. Ešte v pondelok večer to oznámil portugalský minister zahraničných vecí Augusto Santos Silva, napísala v utorok agentúra AFP.

Cieľom vojakov, ktorí by mali do Mozambiku odletieť v priebehu nasledujúcich týždňov, bude pomoc pri výcviku špeciálnych jednotiek armády, povedal Silva v rozhovore pre portugalskú verejnoprávnu televíziu RTP. Mozambik je bývalou portugalskou kolóniou, ktorá si nezávislosť vydobyla v roku 1975.

Islamský štát v pondelok oznámil, že obsadil mesto Palma na severovýchode Mozambiku pri hraniciach s Tanzániou. Džihádisti zaútočili na toto mesto minulý týždeň v stredu. Po dvoch dňoch bojov ho ovládli v piatok večer. Pred bojmi z neho utiekli tisíce ľudí, uviedol v nedeľu hovorca ministerstva obrany.

Útok džihádistov už odsúdili OSN aj USA. Hovorca amerického Pentagónu John Kirby v noci na utorok navyše uviedol, že Spojené štáty sú "odhodlané spolupracovať s vládou Mozambiku v boji proti Islamskému štátu". Odmietol však poskytnúť podrobnosti o tom, ako USA pracujú na pomoci Mozambiku v boji proti islamistickým fundamentalistom.

Francúzsky ropný gigant Total a americká spoločnosť ExxonMobil budujú v bezprostrednej blízkosti mesta Palma miliardový projekt na ťažbu skvapalneného zemného plynu, pripomína AFP.