Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Portugalsko sa obáva štvrtej vlny variantu delta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Variant delta, zistený prvýkrát v Indii, prevláda v širšej metropolitnej oblasti Lisabonu.

Lisabon 22. júna (TASR) - Portugalsko sa obáva, že ho pohltí štvrtá vlna pandémie spôsobená vysoko nákazlivým variantom koronavírusu delta, ktorý už teraz tvorí vyše 60 percent nových prípadov infekcie v hlavnom meste Lisabon. Informácie priniesla v utorok tlačová agentúra AFP.

Lisabon patrí k približne desiatim portugalským lokalitám, kde nepristúpili k poslednej fáze uvoľňovania lockdownu, ktorý si už užíva väčšina krajiny.

Cestovanie medzi lisabonskou oblasťou a zvyškom krajiny je od minulého víkendu zakázané, vláda sa tak snaží zastaviť šírenie nákazy.

Variant delta, zistený prvýkrát v Indii, prevláda v širšej metropolitnej oblasti Lisabonu, ako uvádza štátny zdravotnícky inštitút INSA.

"Snažíme sa pozdržať jeho príchod do ostatných regiónov krajiny, aby sa ľudia mohli ochrániť prostredníctvom očkovania," vyhlásila v pondelok ministerka zdravotníctva Marta Temidová.

Možno budú nutné ďalšie obmedzenia, dodala. Mnoho európskych krajín, naopak, uvoľňuje na leto takéto obmedzenia.

"Musíme to priebežne hodnotiť a teraz žiadame každého o podporu, aby sme sa čo najviac vyhli takým obmedzeniam, ktoré majú ťažké sociálne a ekonomické dôsledky," apelovala ministerka.

Minulý týždeň počet denných prípadov nákazy v Portugalsku prudko stúpol o 54 percent a krajina sa ocitla pred Britániou, pokiaľ ide o tempo rastu infekcií v Európe, ukázal vlastný výpočet agentúry AFP opierajúci sa o štátne úrady.