Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Portugalsko zaznamenáva skokový rast v prípadoch covidu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Portugalská vláda má vo štvrtok oznámiť, aké nové protipandemické obmedzenia zavedie.

Lisabon 24. novembra (TASR) - Portugalsko v stredu hlásilo svoj najvyšší denný počet nových prípadov nákazy koronavírusom od júla, aj keď hospitalizácie tam pribúdajú pomalšie. Novú vlnu infekcií však hlásia krajiny po celej Európe.

V Portugalsku je zaočkovaných 86 percent obyvateľov, pripomína v správe tlačová agentúra AP.

Portugalská vláda má vo štvrtok oznámiť, aké nové protipandemické obmedzenia zavedie. Pritom len pred siedmimi týždňami zrušila takmer všetky z nich a dôvodom bola práve vysoká miera zaočkovania obyvateľstva – hrozbu nákazy teda vláda pokladala za slabšiu.

Generálne riaditeľstvo pre zdravie oficiálne hlásilo v stredu 3773 nových prípadov infekcie, 681 hospitalizovaných, 105 ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) a 17 úmrtí. Počet pacientov vyžadujúcich hospitalizáciu je najvyšší od septembra.

Portugalsko hlásilo 1. novembra menej než 500 nových infekcií, 360 hospitalizovaných, 60 pacientov na JIS a päť úmrtí. Tieto počty boli podobné ako počty spred mesiaca.

Tento nárast odráža situáciu v Európe, ktorá zažíva novú vlnu koronavírusu a niektoré krajiny dokonca radikálne sprísnili obmedzenia. Vláda v Lisabone však uviedla, že nepredpokladá vyhlásenie lockdownu v najbližšom čase.

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva António Lacerda Sales vyhlásil, že na budúci týždeň začnú podávať posilňujúce dávky proti covidu ľuďom, ktorí predtým dostali jednodávkovú vakcínu od spoločnosti Johnson & Johnson – to je približne 250.000 ľudí.

Úrady uvažujú, či začať očkovať deti vo veku 5 až 11 rokov.