Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Portugalský prezident vetoval návrh zákona o legalizácii eutanázie

Na ilustračnej snímke pomôcky na eutanáziu. Foto: TASR/AP

Návrh zákona má umožniť eutanáziu a asistovanú samovraždu pre nevyliečiteľne chorých a ťažko zranených ľudí.

Lisabon 30. novembra (TASR) - Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa už po druhý raz odmietol podpísať zákon o legalizácii eutanázie a asistovanej samovraždy, ktorý vrátil do parlamentu na prepracovanie. Vyplýva to z jeho vyhlásenia zverejneného v pondelok večer na webstránke prezidentskej kancelárie, informovala v utorok agentúra AP.

Konzervatívny prezident opätovné vrátanie zákona zdôvodnil výhradami k niektorým pojmom v zákone, ktoré podľa neho nie sú dostatočne presne definované.

Zatiaľ čo v pôvodnom návrhu bola podmienkou vykonania eutanázie "nevyliečiteľná choroba", v novej verzii sa na niektorých miestach spomína "neliečiteľné" alebo "závažné" ochorenie. Prezident v tejto súvislosti povedal, že táto skutočnosť je "výraznou zmenou v uvažovaní o hodnote života a slobodného sebaurčenia v kontexte portugalskej spoločnosti".

AP konštatuje, že prezident nepodpísaním tohto zákona pokrok v tejto veci oddialil až dovtedy, kým nebude zvolený nový parlament, ktorý vzíde z predčasných volieb naplánovaných na 30. januára 2022. Súčasný parlament sa má totiž 5. decembra rozpustiť po tom, čo v ňom menšinová vláda nepresadila návrh štátneho rozpočtu na budúci rok.

Preformulovaný návrh zákona má umožniť eutanáziu a asistovanú samovraždu pre nevyliečiteľne chorých a ťažko zranených ľudí. Zákon sa vzťahuje na vážne zranenia, v dôsledku ktorých sa daná osoba pri vykonávaní základných každodenných činností stáva závislou od iných ľudí alebo technológií. V návrhu zákona sa píše, že musí existovať "veľká istota alebo pravdepodobnosť, že takéto obmedzenia postupom času pretrvajú - bez možnosti vyliečenia alebo výrazného zlepšenia stavu".

Eutanázia je zvyčajne definovaná ako usmrtenie na žiadosť pacienta, ktorý trpí nevyliečiteľnou alebo smrteľnou chorobou. Usmrtenie v tomto prípade vykoná lekár.

Asistovaná samovražda je samovražda za pomoci inej osoby, ale hlavný akt závisí od osoby, ktorá ju chce podstúpiť: kým pri eutanázii usmrtenie vykoná lekár, pri asistovanej samovražde usmrtenie realizuje samotný pacient: pomáhajúca osoba napríklad sprostredkuje látku, ktorou dôjde k usmrteniu, ale pacient si ju podá sám.