Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Porušovanie práv v Izraeli bude vyšetrovať Pillayová

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Členovia komisie dostali mandát, na ktorého základe môžu identifikovať osoby zodpovedné za porušovanie práv a primať ich, aby sa zodpovedali za svoje konanie.

Ženeva 23. júla (TASR) – Tím OSN, ktorý bude v Izraeli a na palestínskych územiach vyšetrovať podozrenia zo systematického porušovania práv, bude viesť bývalá vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová.

Vo vyšetrovacej komisii (COI) vedenej touto juhoafrickou diplomatkou bude aj Miloon Kothari z Indie a Austrálčan Chris Sidoti.

COI je najvyšším vyšetrovacím orgánom, aký môže zriadiť Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) sídliaca v Ženeve.

O vytvorení grémia, ktoré najnovšie prešetrí násilie na palestínskych územiach i vnútri Izraela, rozhodla UNHRC ešte 27. mája.

Kým Palestínčania toto rozhodnutie privítali, Izrael ho prostredníctvom vyhlásenia vtedajšieho premiéra Benjamina Netanjahua označil za hanebné.

UNHRC na svojom zasadnutí 27. mája diskutovala o náraste násilností medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, ktoré prepukli začiatkom mája.

Podľa úradov palestínskeho pásma Gazy si tento konflikt s Izraelom vyžiadal životy 260 Palestínčanov vrátane niekoľkých radikálov. V Izraeli prišlo o život 13 ľudí, ktorí sa stali obeťami raketového ostreľovania územia Izraela z pásma Gazy.

Vzhľadom na sériu podozrení a sťažností UNHRC ustanovila nezávislú medzinárodnú komisiu na vyšetrenie „všetkých údajných porušení medzinárodného humanitárneho práva a všetkých údajných porušení a zneužitia medzinárodného práva v oblasti ľudských práv" v Izraeli a na okupovaných palestínskych územiach vrátane východného Jeruzalema.

Komisia COI sa bude zaoberať „všetkými základnými príčinami opakujúceho sa napätia, nestability a predlžovania konfliktu vrátane systematickej diskriminácie a represií založených na národnej, etnickej, rasovej alebo náboženskej identite".

Členovia komisie dostali mandát, na ktorého základe môžu identifikovať osoby zodpovedné za porušovanie práv a primať ich, aby sa zodpovedali za svoje konanie.