Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Posádky lietadiel Lufthansa budú štrajkovať v nemeckých mestách

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Štrajk sa bude týkať letov z Frankfurtu v utorok a letov z Mníchova v stredu, pričom sa dotkne aj dcérskej spoločnosti Lufthansy - CityLine.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 9. marca (TASR) - Posádky lietadiel nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa vyhlásili na budúci týždeň dvojdňový štrajk v mestách Frankfurt a Mníchov, oznámila v sobotu odborová organizácia UFO, niekoľko dní po tom, ako spoločnosť informovala o rekordných ziskoch. TASR správu prevzala z tlačových agentúr DPA a AFP.

"Skupina vo štvrtok oznámila rekordný výsledok," povedal odborový predák Joachim Vázquez Bürger. "Palubný personál musí mať z tohto úspechu prospech a úsilie vynaložené počas krízy spôsobenej koronavírusom musí byť odmenené," dodal.

Štrajk sa bude týkať letov z Frankfurtu v utorok a letov z Mníchova v stredu, pričom sa dotkne aj dcérskej spoločnosti Lufthansy - CityLine. Odborový zväz vyzýva na štrajk približne 19.000 zamestnancov týchto spoločností.

Lufthansa vo štvrtok oznámila, že v roku 2023 sa jej zisky zdvojnásobili vďaka rastúcemu dopytu a čistý zisk dosiahol 1,67 miliardy eur, čo je podstatne viac ako 791 miliónov eur v roku 2022.

Po dvoch rokoch strát spôsobených zatvorením hraníc v súvislosti s covidovou pandémiou tak skupina, do ktorej patria letecké spoločnosti Lufthansa, Eurowings, Austrian, Swiss a Brussels Airlines, dosiahla už druhý rok po sebe zisk.

Pri tejto príležitosti skupina tiež varovala pred "škodlivým" vplyvom vlny protestných akcií zo začiatku tohto roka.

Viac ako 96 percent palubného personálu hlavnej spoločnosti a spoločnosti Lufthansa CityLine predtým hlasovalo za štrajk v samostatných hlasovaniach, tvrdí UFO.

Odborári požadujú zvýšenie platov palubného personálu o 15 percent a chcú tiež dosiahnuť inflačný kompenzačný bonus vo výške 3000 eur. Odbory odmietli ponuky Lufthansy v rámci samostatných rokovaní o kolektívnej zmluve ako nedostatočné.

Pozemný personál organizovaný ďalšou odborovou organizáciou - Verdi - minulý týždeň ochromil veľkú časť osobnej dopravy Lufthansy už piatou vlnou výstražných štrajkov.

Pozemný personál letísk, ktorý zahŕňa technikov, logistické služby a pracovníkov na priehradkách, už štrajkoval vo februári.