Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Poškodená budova ukrajinskej jadrovej elektrárne nie súčasťou reaktora

Na satelitnej snímke z 2. septembra 2019 Záporožská jadrová elektráreň v ukrajinskom meste Enerhodar. Foto: TASR/AP

Šéf MAAE zároveň ponúkol Rusku aj Ukrajine, že pricestuje do Černobyľa na rozhovory o zaistení bezpečnosti ukrajinských jadrových elektrární počas vojny.

Viedeň 4. marca (TASR) - Budova ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú zasiahla strela vypálená ruskou armádou, nie je súčasťou reaktora, povedal v piatok na tlačovej konferencii vo Viedni generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

Šéf MAAE zároveň ponúkol Rusku aj Ukrajine, že pricestuje do Černobyľa na rozhovory o zaistení bezpečnosti ukrajinských jadrových elektrární počas vojny. "Obe strany (túto možnosť) zvažujú," dodal Grossi.

Požiar v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorý podľa Kyjeva vypukol v noci na piatok v dôsledku útoku ruskej armády, sa podarilo ráno uhasiť.

Vojenská správa Záporožskej oblasti krátko na to uviedla, že elektráreň ovládli ruské vojenské sily. V zariadení sa podľa ukrajinskej armády naďalej nachádza obslužný personál, ktorý dohliada na jeho bezpečnú prevádzku. Miera radiácie v okolí elektrárne je v norme, potvrdili ukrajinské úrady, ako aj MAAE.

Rusko tvrdí, že jeho ozbrojené sily elektráreň obsadili ešte v pondelok 28. februára. Podľa ministerstva obrany požiar založila ukrajinská sabotážna skupina, ktorá zaútočila na hliadku ruskej Národnej gardy.