Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Poškodenie pamätníka v Štrasburgu nebolo antisemitským útokom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP/Christian Lutz

Policajní vyšetrovatelia dospeli k záveru, že poškodenie pamätníka má zrejme na svedomí 31-ročný muž, ktorý pri návrate z neďalekého nočného klubu nabúral a z podstavca zhodil ťažký kamenný kváder.

Štrasburg 8. marca (TASR) - Pamätník postavený na mieste synagógy v Štrasburgu poškodil vodič auta, nešlo však o zámerný antisemitský útok, uviedli v piatok zdroje francúzskej polície. Policajti tento prípad vyšetrovali na základe podozrenia, že by mohlo ísť o ďalší zo série antisemitských útokov v krajine, píše agentúra AFP.

Incident sa odohral minulý víkend a vyvolal vlnu nevôle: námestník štrasburského primátora Alain Fontanel ho napríklad označil za "vandalský čin", zatiaľ čo izraelský premiér Benjamin Netanjahu ho odsúdil ako "ďalší šokujúci antisemitský útok".

Policajní vyšetrovatelia však skúmaním záznamov z bezpečnostných kamier dospeli k záveru, že poškodenie pamätníka postaveného na mieste nacistami zbúranej synagógy má zrejme na svedomí 31-ročný muž, ktorý pri návrate z neďalekého nočného klubu nabúral a z podstavca zhodil ťažký kamenný kváder.

Pamätník vytvorili na pamiatku synagógy, ktorá bola postavená v roku 1898 a bola hlavnou svätyňou miestnej židovskej komunity. V septembri 1940 ju však vyplienili a podpálili mladí nacisti.

Alsasko, kde Štrasburg leží, zažíva v poslednom čase nárast antisemitských útokov. Posledný z nich sa odohral 19. februára, keď sa na 96 hroboch na židovskom cintoríne v meste Quatzenheim, severozápadne od Štrasburgu, objavili hákové kríže.

Dňa 11. decembra 2018, v deň islamistického útoku na návštevníkov vianočných trhov v Štrasburgu, bolo znesvätených 37 židovských hrobov a pamätník v Herrlisheime, ktorý leží severovýchode od Štrasburgu.

Vo februári 2015 vandali zase poškodili asi 300 hrobov na židovskom cintoríne v obci Sarre-Union. Páchateľmi boli piati tínedžeri, ktorých v roku 2017 odsúdili na podmienečné tresty väzenia od ôsmich do 18 mesiacov a verejnoprospešné práce.