Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Belgickí poslanci žiadajú EÚ o právne kroky voči Poľsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Federálni poslanci zároveň vyzvali vládu, aby požiadala Európsku komisiu, nech aj naďalej zadržiava finančné prostriedky vyčlenené pre Poľsko v rámci ozdravného plánu po koronakríze.

Brusel 14. januára (TASR) - Belgická poslanecká snemovňa schválila vo štvrtok na plenárnom zasadnutí návrh uznesenia poslankyne Vicky Reynaertovej zameraného na porušovanie zásad právneho štátu v Poľsku a na obranu základných hodnôt Európskej únie. Uviedla to tlačová agentúra Belga.

Návrh, pod ktorý sa podpísali aj ostatné strany súčasnej koaličnej federálnej vlády, bol doplnený o pozmeňujúce a doplňujúce návrhy inšpirované návrhom poslankyne Sophie Rohonyiovej týkajúcim sa ochrany ženských práv.

Poslanci v uznesení žiadajú federálnu vládu, aby spolu s ostatnými členskými štátmi v rámci Európskej rady (summitu EÚ) trvala na začatí nového právneho konania proti Poľsku, čo povoľuje článok 7 Lisabonskej zmluvy, ktorý obsahuje ustanovenia o porušení základných hodnôt EÚ.

Federálni poslanci zároveň vyzvali vládu, aby požiadala Európsku komisiu, nech aj naďalej zadržiava finančné prostriedky vyčlenené pre Poľsko v rámci ozdravného plánu po koronakríze. Poľsko má v rámci programu EÚ budúcej generácie (NGEU) nárok na 36 miliárd eur, určených na oživenie a modernizáciu jeho hospodárstva.

Belgickí poslanci odkázali, že na táto pomoc Poľsko by mala byť podmienená viacerými krokmi vrátane ukončenia rozpustenia disciplinárneho senátu poľského najvyššieho súdu, ktorý môže trestať sudcov kritických voči vládnemu režimu. Uznesenie rovnako vyzýva na odsúdenie prísnej protipotratovej politiky súčasnej poľskej vlády.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)