Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Poslanci EP pripravujú uznesenie o porušovaní právneho štátu v Poľsku

Na archívnej snímke Sophie in 't Veldová. Foto: TASR/AP

Na situáciu v Poľsku zareagovala aj holandská poslankyňa a koordinátorka liberálov vo výbore LIBE Sophie In't Veldová.

Brusel 14. septembra (TASR) - Rastúce obavy z postupného odklonu Poľska od demokratických princípov a snaha o ochranu základných práv jeho obyvateľov boli v pondelok večer predmetom rozpravy poslancov Európskeho parlamentu. Tí sa na príslušnom uznesení dohodnú vo štvrtok (17. septembra).

V nadväznosti na rozpravu so zástupcami Rady EÚ a Európskej komisie budú poslanci hlasovať o návrhu predbežnej správy, ktorá sa týka prebiehajúceho právneho postupu podľa článku 7 Zmluvy o EÚ v súvislosti s možným rizikom porušenia zásad právneho štátu poľskou vládou. Text z dielne Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) poukazuje na "presvedčivé dôkazy" o porušovaní princípov právneho štátu, spomína možné ohrozenie nezávislosti súdnictva a ochrany základných práv, ako aj narúšanie fungovania zákonodarného a volebného systému.

Poslanci sa budú zaoberať aj situáciou LGBTI osôb, ktoré sa v krajine potom, ako sa viacero obcí, okresov a vojvodstiev vyhlásilo za zóny bez LGBTI ideológie, stávajú čoraz častejšie terčom nespravodlivého obviňovania. To, že netolerancia a násilie voči príslušníkom LGBTI komunity sú v Poľsku na vzostupe, potvrdil aj prieskum Agentúry EÚ pre základné práva (FRA) o skúsenostiach LGBTI osôb v Európe.

Slovenský europoslanec Michal Šimečka (Progresívne Slovensko), ktorý je tieňovým spravodajcom liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) správy o Poľsku, v súvislosti s pondelňajšou rozpravou uviedol, že kroky poľskej vlády "krok za krokom" znižujú hodnoty z roku 1989.

"Po ovládnutí kľúčových súdnych postov chýba nezávislý dohľad nad činnosťou vlády. Obávam sa, že zrušenie nezávislosti súdnictva povedie k dokonca viac trestným činom z nenávisti a diskriminácie menšín, najmä osôb LGBTI. Obávam sa, že voľby budú čoraz menej spravodlivé. Bojím sa o európsku budúcnosť Poľska," uviedol Šimečka v správe pre médiá.

Na situáciu v Poľsku zareagovala aj holandská poslankyňa a koordinátorka liberálov vo výbore LIBE Sophie In't Veldová. Uviedla, že europarlament opakovane dokazuje, že je ochotný konať v súvislosti s poľskou krízou v oblasti právneho štátu, v tejto ochote však zaostávajú vlády členských krajín EÚ. "Tento prístup sa musí zmeniť. Stratégia zmierenia viedla k čoraz očividnejším prejavom porušenia právnych predpisov EÚ poľskou vládou, čo je aj príklad zriadenie zón bez LGBTI ideológie," odkázala In't Veldová. Poslankyňa zároveň naznačila potrebu previazať čerpanie eurofondov s dodržiavaním a rešpektovaním základných hodnôt EÚ.