Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Poslanci EP určili kandidátov na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia

Jeden z nominovaných, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Výbor EP pre zahraničné veci 13. októbra zúži zoznam nominovaných na tri osoby, skupiny osôb alebo organizácie.

Brusel 26. septembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z výborov pre rozvoj (DEVE) a zahraničné veci (AFET) a podvýboru EP pre ľudské práva (DROI) v pondelok oficiálne predstavili kandidátov na tohtoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Tri z návrhov súvisia s udalosťami na Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR z Bruselu.

Medzi nominovaných patrí ľud Ukrajiny a prezident Volodymyr Zelenskyj. Európska ľudová strana (EPP) a politická skupina Európski konzervatívci a reformisti (ECR) Zelenského navrhla v mene celého ukrajinského ľudu. Ako prví ho už v marci tohto roku navrhli slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) a česká europoslankyňa Michaela Šojdrová (KDÚ-ČSL).

Nomináciu spojenú s Ukrajinou predstavili aj Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) a liberáli z frakcie Obnovme Európu (RE). Navrhli ukrajinský ľud, čiže všetkých ľudí, ktorí vzdorujú agresii, občianske organizácie, štátne inštitúcie aj aktivistov na Rusmi okupovaných územiach.

Ďalšími nominantmi sú brazílska aktivistka v oblasti životného prostredia a práv domorodého obyvateľstva známa ako Sonia Guajajara, ktorú navrhla Skupina zelených/Európska slobodná aliancia (EFA).

Nomináciu palestínsko-americkej novinárky Šírín abú Aklaovej podporilo 42 europoslancov z viacerých frakcií na podnet zo skupiny Zelených. Väzneného zakladateľa stránky WikiLeaks Juliana Assangea navrhuje oceniť 41 europoslancov, ktorí podporili návrh talianskeho Hnutia piatich hviezd (M5S). Jeho zástupcovia sú vo frakcii Nezaradených.

Nomináciu v mene Konfederatívnej skupiny Európskej zjednotenej ľavice a Severskej zelenej ľavice (GUE/NGL) získala aj Komisia pravdy z Kolumbie.

Výbor EP pre zahraničné veci 13. októbra zúži zoznam nominovaných na tri osoby, skupiny osôb alebo organizácie. Spomedzi nich Konferencia predsedov EP určí nositeľa ceny a slávnostne mu ju odovzdajú počas decembrového zasadnutia EP v Štrasburgu.

V roku 2021 Sacharovovu cenu udelili ruskému opozičnému politikovi a protikorupčnému aktivistovi Alexejovi Navaľnému. S udelením ceny je spojený finančný príspevok vo výške 50.000 eur.