Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V. Kajtazi:Na Rómov zavraždených v tábore Jasenovac sa nikdy nezabudne

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rómsky poslanec Veljko Kajtazi na obrade vyhlásil, že počas druhej svetovej vojny bolo zavraždených približne pol milióna Rómov.

Záhreb 2. augusta (TASR) - Na rómskom cintoríne v osade Uštica patriacej k chorvátskej obci Jasenovac si v utorok uctili Medzinárodný deň spomienky na holokaust Rómov (Samudaripen). Informovala o tom tlačová agentúra HINA.

Na obrade na počesť Rómov zabitých počas druhej svetovej vojny v koncentračnom tábore Jasenovac a v ďalších vyhladzovacích táboroch sa zúčastnili štátni predstavitelia, zástupcovia diplomatických misií, rómske delegácie z desiatok európskych krajín a zástupcovia náboženských obcí. Spomienkovú udalosť organizovalo združenie chorvátskych Rómov Kali Sara.

Rómsky poslanec Veljko Kajtazi na obrade vyhlásil, že počas druhej svetovej vojny bolo zavraždených približne pol milióna Rómov. Z toho miesta treba vyslať posolstvo, že sme sa z dejín poučili a že sme zaujali jasný postoj, keď sme v Uštici označili tento cintorín a zriadili múzeum. Uštica je miesto utrpenia rómskej komunity, zdôraznil.

"Toto je najväčšie miesto utrpenia rómskeho ľudu v Európe. Musíme pomôcť mladým Rómom a Nerómom viac sa zblížiť, aby strach a dezinformácie už nikdy neviedli k takémuto zlu," povedal Kajtazi.

Podľa dostupných informácií bolo v Jasenovaci zavraždených 16.173 Rómov, vrátane 5608 detí. "Trvalo nám 80 rokov, kým sme sa spamätali z tohto pokusu vyhladiť našich ľudí," dodal.

Početné delegácie prítomné na obrade položili pri pamätníku na rómskom cintoríne vence a zapálili sviečky. V mene prezidenta Zorana Milanoviča to urobil Roman Grobotek, v mene vlády vicepremiérka Anja Šimpragaová. Pamiatku rómskych obetí si uctili aj bývalý prezident Stjepan Mesič, starosta hlavného mesta Záhreb Tomislav Tomaševič a mnohí ďalší.

Náboženský obrad viedli rímskokatolícky kňaz, imám z mesta Sisak a srbský pravoslávny kňaz. Modlitbu odriekal v rómčine Hajrula Osmani.

V Jasenovaci bol najväčší vyhladzovací tábor na území bývalej Juhoslávie a označujú ho za juhoslovanský Auschwitz (Osvienčim). Postavil ho režim chorvátskych ustašovcov. Nachádzal sa asi 115 kilometrov juhovýchodne od Záhrebu na brehu rieky Sáva. Počas druhej svetovej vojny tam boli umučené státisíce Srbov, Židov, Rómov aj Slovákov.