Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Poslanec poradil dôchodkyni, aby predala psa a zaplatila tak účty

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Spomínaná dôchodkyňa v utorok pre agentúru AFP povedala, že zákonodarca jej zatelefonoval a ospravedlnil sa.

Kyjev 4. februára (TASR) - Návrh, ktorý dal ukrajinský zákonodarca Jevgenij Bragar dôchodkyni, aby predala svojho psa a zaplatila tak svoje účty za plyn, vyvolal pobúrenie v jednej z najchudobnejších krajín Európy. Situácia donútila úrady zasiahnuť. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Ljubov Koljučová (66) zatelefonovala v piatok večer 31. januára do naživo vysielanej politickej talk šou a posťažovala sa, že zo svojej penzie 2000 hrivien (73 eur) mesačne si nemôže dovoliť zaplatiť účty za plyn.

Bragar, 25-ročný zákonodarca z vládnej strany Sluha národa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, vyhlásil, že riešenie je jednoduché: "Ak má na dvore psa nejakého elitného plemena, môže ho kedykoľvek predať... a ľahko zaplatiť (účty)."

Jeho výrok spôsobil, že sociálne médiá na Ukrajine zaplavili vtipy a mémy, ktoré si z politika uťahovali.

Jeden mém znázorňoval britskú kráľovnú Alžbetu II. s jej psami plemena corgi a k tomu bol pripojený nápis: "Kráľovná Alžbeta II. ide zaplatiť účty za svoj Buckinghamský palác."

"Máte hotovosť alebo kartu? - Mám elitného psa," uvádzalo sa v ďalšom vtipe.

Spomínaná dôchodkyňa v utorok pre agentúru AFP povedala, že zákonodarca jej zatelefonoval a ospravedlnil sa.

"Odpúšťam mu. Je mladý, musí sa stať živiteľom rodiny," uviedla a posťažovala sa, že ona aj jej pes sú už vyčerpaní z toľkej pozornosti.

"Nemôžem jesť. Chcem už na to všetko zabudnúť," dodala.

Bragar napísal na Facebooku, že je "v politike nováčikom" a ešte sa nenaučil, ako pristupovať k citlivým otázkam.

Zelenskyj nariadil vláde, aby situáciu po zákonodarcových "cynických" výrokoch vyriešila, oznámila prezidentova hovorkyňa Julija Mendelová.

Pre AFP Mendelová doplnila, že dôchodkyňa dostáva aj štátnu podporu a musí platiť za zemný plyn mesačne približne 300-350 hrivien (11-12,80 eura).