Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Chorvátsku poslankyňu vylúčili z rokovania, odmietla si dať rúško

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prosím, nasaďte si rúško, upozornil ju predseda parlamentu Gordan Jandrokovič.

Záhreb 23. septembra (TASR) - Chorvátsku poslankyňu Karolinu Vidovičovú Krištovú z pravicového Hnutia Domovina v stredu požiadali, aby opustila rokovaciu sálu parlamentu, pretože si počas zasadnutia odmietla dať na tvár rúško. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA.

"Prosím, nasaďte si rúško, inak vás budem musieť dočasne vylúčiť z rozpravy," upozornil predseda parlamentu Gordan Jandrokovič poslankyňu Vidovičovú Krištovú po tom, čo žiadala, aby štátny pandemický krízový štáb zrušil deťom povinnosť nosiť v škole rúško.

Jandrokovič potom vyhlásil prestávku a na ten deň vylúčil poslankyňu Hnutia Domovina, pretože si rúško na tvár odmietla dať.

Vidovičová Krištová ukázala 1033 listov od znepokojených rodičov, požadujúcich rozpustenie štátneho pandemického krízového štábu, a vyzvala na okamžité ukončenie "sporných, prehnaných a nepotrebných obmedzení slobody detí", ako to sama nazvala.

"Žiadame, aby bola povinnosť detí nosiť rúško okamžite zrušená," povedala poslankyňa a odvolávala sa pritom na vedecký výskum. Ten podľa jej slov "dokazuje, že nosenie rúšok nepomáha znižovať riziko nakazenia koronavírusom, ale môže deťom spôsobiť zdravotné a duševné problémy".

Takisto kritizovala "prehnané používanie dezinfekcie na ruky a zbytočné testovanie ľudí, ktorí nemajú žiadne príznaky infekcie". Dodala, že Chorvátsko na to premrhalo 200 miliónov kún (26,51 milióna eur).

Predseda parlamentného klubu vládnucej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) Branko Bačič označil príhovor Vidovičovej Krištovej za škandálny a zdôraznil, že rozhodnutia štátneho krízového štábu potvrdil Ústavný súd.