Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Posledná rozlúčka s Medou Mládkovou bude U Pražského Jezuliatka

Meda Mládková, archívna snímka. Foto: TASR Vladimír Benko

Múzeum Kampa zverejnilo parte, na ktorom je uvedený citát "Ak prežije kultúra, prežije i národ" a reprodukcia diela maliara Františka Kupku.

Praha 13. mája (TASR) - Posledná rozlúčka s českou zberateľkou umenia Medou Mládkovou, ktorá zomrela 3. mája vo veku 102 rokov, bude vo štvrtok 19. mája.

Cirkevný obrad s účasťou verejnosti sa začne o 15.00 h v Kostole Panny Márie Víťaznej na Karmelitskej ulici v Prahe, ktorý ľudia prezývajú U Pražského Jezuliatka.

Informoval o tom vo štvrtok spravodajský webový portál iDNES.cz.

Múzeum Kampa zverejnilo parte, na ktorom je uvedený citát "Ak prežije kultúra, prežije i národ" a reprodukcia diela maliara Františka Kupku.

Mládková bola známa ako propagátorka jeho tvorby i ako žena, ktorá cez niekdajšiu železnú oponu pomáhala českým umelcom druhej polovice 20. storočia.

Meda Mládková sa narodila 8. septembra 1919 v meste Zákupy v severných Čechách. Od roku 1948 žila v emigrácii – najskôr vo Švajčiarsku, neskôr vo Francúzsku a nakoniec v USA.

Meda Mládková, archívna snímka.
Foto: TASR - Vladimír Benko


V rokoch 1955–1960 študovala dejiny umenia v Paríži. Vo francúzskej metropole sa zoznámila s maliarom českého pôvodu Františkom Kupkom, ktorého diela začala zbierať.

Pre prezentáciu svojej kolekcie umenia si po Nežnej revolúcii vybrala schátranú budovu Sovových mlynov na pražskej Kampe a založila nadáciu. Objekt budúceho múzea získala Praha od štátu v roku 1997 a Mládková si budovu prenajala od mesta na 99 rokov.

Zbierka obsahuje vyše 220 obrazov a kresieb Kupku, sochy Otta Gutfreunda a viac než 1000 diel českých a slovenských výtvarníkov z rokov 1965–1985.