Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Posledný fungujúci reaktor Záporožskej elektrárne odpojili od siete

Na satelitnej snímke spoločnosti Planet Labs PBC sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ukrajinské médiá pripomenuli, že šiesty reaktor bol posledným fungujúcim v ZAES. Piaty blok elektrárne bol odstavený už v sobotu, dodala agentúra DPA.

Kyjev 5. septembra (TASR) - V Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhovýchode Ukrajiny v pondelok odpojili od celoštátnej energetickej siete aj posledný fungujúci reaktor.

Stalo sa tak v dôsledku požiaru spôsobeného ostreľovaním objektu, píše sa vo vyhlásení prevádzkovateľa ZAES — spoločnosti Enerhoatom, zverejnenom v aplikácii Telegram a monitorovanom agentúrami AFP a TASR.

"Energetický blok (reaktor) č. 6 bol odstavený a odpojený od siete" z dôvodu požiaru, ktorý vypukol v dôsledku ostreľovania, citovala AFP z vyhlásenia.

Ukrajinské médiá pripomenuli, že šiesty reaktor bol posledným fungujúcim v ZAES. Piaty blok elektrárne bol odstavený už v sobotu, dodala agentúra DPA.

Záporožskú jadrovú elektráreň, najväčšiu v Európe, obsadili ruské ozbrojené sily v marci, krátko po začiatku invázie na Ukrajinu (24. februára).

Frontová línia sa nachádza v blízkosti elektrárne a v poslednom čase sa preto opakovane stala terčom ostreľovania. Zo zodpovednosti zaň sa Kyjev a Moskva obviňujú navzájom. Ostreľovanie objektu vyvoláva u medzinárodného spoločenstva obavy z možnej jadrovej katastrofy.

Koncom minulého týždňa navštívil ZAES 14-členný tím inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vedený jej šéfom Rafaelom Grossim, ktorý v piatok po návrate z inšpekcie uviedol, že areál elektrárne utrpel škody v dôsledku bojov.

Spoločnosť Enerhoatom v pondelok uviedla, že v ZAES zostanú nastálo dvaja experti z MAAE. Potvrdil to aj predstaviteľ Rusmi dosadenej samosprávy v okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimir Rogov.