Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Post guvernéra v Texase obhájil ďalší možný vyzývateľ Trumpa - Abbott

Na archívnej snímke z 5. februára 2019 texaský guvernér Greg Abbott v Austine. Foto: TASR/AP

Republikán Abbott si svojím volebným víťazstvom posilnil svoju pozíciu ako potenciálny uchádzač o prezidentskú nomináciu pre voľby v roku 2024.

Houston 9. novembra (TASR) - Víťazom volieb guvernéra v Texase sa stal republikán Greg Abbott, ktorý si tak zaistil už tretí mandát na čele tohto vzhľadom na veľkosť i počet obyvateľov druhého najväčšieho amerického štátu. Zhodli sa na tom viaceré popredné americké médiá, informuje TASR.

Niektorí predstavitelia Republikánskej strany vnímajú Abbotta ako potenciálneho uchádzača o kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2024. V tejto súvislosti sa ešte uvažuje aj o populárnom republikánskom guvernérovi Floridy Ronovi DeSantisovi, ktorý v utorkových voľbách taktiež obhájil svoj mandát.

Všeobecne sa však predpokladá, že sa o prezidentskú nomináciu republikánskej strany bude uchádzať bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump, ktorý má veľkú podporu v radoch republikánskej voličskej základne.

Greg Abbott podľa prognóz amerických médií zvíťazil nad demokratickým vyzývateľom Betom O’Rourkom o vyše desať percent hlasov (55:43). V texaskom zákonodarnom zbore sa okrem toho bude môcť opierať o pevnú republikánsku väčšinu.

Demokrati dúfali, že sa im podarí posilniť pozície v Texase vďaka podpore v rozrastajúcich sa mestských aglomeráciách. Abbottovo víťazstvo však podľa pozorovateľov potvrdilo, že Texas zostáva baštou republikánov, k čomu prispela podpora voličov hispánskeho pôvodu.

Republikán Abbott si svojím volebným víťazstvom posilnil svoju pozíciu ako potenciálny uchádzač o prezidentskú nomináciu pre voľby v roku 2024.