Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Zahraničie

Postrelené pakistanské dievča sa už dokáže s pomocou postaviť

Malála Júsafzajová Foto: TASR/AP Photo

Podľa lekára infekcia v tele zrejme súvisí s trasou strely, ktorá jej škrabla hlavu, keď ju napadli ozbrojenci Talibanu.

Londýn 19. októbra (TASR) - Britskí lekári, ošetrujúci postrelené 14-ročné pakistanské dievča Malálu Júsafzajovú, dnes uviedli, že sa už dokáže s cudzou pomocou postaviť a písať, hoci stále vykazuje známky infekcie v tele.

Riaditeľ Nemocnice kráľovnej Alžbety v Birminghame doktor Dave Rosser povedal, že dievčaťu "je natoľko dobre, že súhlasila s tým... aby sme zverejnili viac klinických podrobností" o jej stave.

Podľa jeho slov infekcia v tele zrejme súvisí s trasou strely, ktorá jej škrabla hlavu, keď ju napadli ozbrojenci Talibanu. Jej zdravotný stav sa zlepšil, ale vzhľadom na infekciu ešte nemožno povedať, že "je z toho vonku". Lekárove slová priblížila agentúra AP.

Malálu po útoku previezli do pakistanskej nemocnice s vážnymi zraneniami hlavy a chrbtice. Neskôr ju letecky dopravili do Birminghamu, kde sa v Nemocnici kráľovnej Alžbety zotavuje na oddelení špecializujúcom sa na strelné zranenia.

Medzinárodné spoločenstvo rozhodne odsúdilo útok na dievčinu, ktorá brojila za vzdelávanie dievčat v Pakistane a poštvala tým proti sebe islamistov a radikálov. Malálin prípad znovunastolil otázku, či je Pakistan - spojenec USA v regióne a jedna z jadrových veľmocí - skutočne odhodlaný potlačiť islamistických militantov.