Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Posvätné mesto v Himalájach sa začalo prepadávať do zeme

Nepál, Himaláje Foto: TASR/AP

Džóšímath bol v uplynulých rokoch dejiskom viacerých prírodných katastrof, ktoré odborníci pripisujú najmú topeniu ľadovcov a neriadenej výstavbe.

Naí Dillí 8. januára (TASR) - Úrady v himalájskom posvätnom meste Džóšímath nariadili v nedeľu miestnym obyvateľom evakuáciu. V meste sa totiž začala prepadávať pôda a v stenách budov a na cestách sa vytvorili praskliny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Bezprostredná príčina prepadu pôdy v posvätnom meste v štáte Uttarpradéš zatiaľ nie je známa. Obyvatelia mesta za vzniknutú situáciu vinia výstavbu novej vodnej elektrárne a s tým súvisiacich ciest a tunelov. Indický premiér Naréndra Módí zvolal na nedeľu večer mimoriadne stretnutie vládnych expertov, ktorí sa problematikou budú zaoberať.

V meste Džóšímath žije približne 20.000 obyvateľov. Najmenej 60 rodín muselo opustiť svoje domovy a uchýliť sa v improvizovaných prístreškoch, mnohí ďalší z mesta utiekli, uviedli tamojší predstavitelia. V meste sa začalo prepadávať do zeme približne 600 obytných budov a hotelov a poškodené sú aj oporné stĺpy štyri kilometre dlhej lanovky, ktoré vedie k tamojšiemu lyžiarskemu stredisku.

Ďalší nemenovaný mestský predstaviteľ dodal, že niektoré časti mesta boli vyhlásené za nebezpečné a je do nich zakázaný vstup.

Mesto Džóšímath sa nachádza v nadmorskej výške 1800 metrov a je "vstupnou bránou" k viacerým pútnickým miestam v Himalájach, ktoré každoročne navštevujú tisícky ľudí. V meste sa nachádza aj základňa indickej armády.

Džóšímath bol v uplynulých rokoch dejiskom viacerých prírodných katastrof, ktoré odborníci pripisujú najmú topeniu ľadovcov a neriadenej výstavbe. Vlani tam pri prívalových povodniach prišlo o život 200 ľudí.