Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Potomok rodu Romanovovcov Grigorij sa oženil s Taliankou Bettariniovou

Ilustračné foto Foto: TASR

Obrad sa konal v Chráme sv. Izáka v Petrohrade a zúčastnilo sa na ňom niekoľko stoviek hostí z rôznych krajín.

Petrohrad 1. októbra (TASR) - Georgij Michajlovič Romanov, potomok cárskej dynastie Romanovovcov, a jeho talianska snúbenica Rebecca Bettariniová sa v piatok zosobášili v Petrohrade. Informovala o tom agentúra TASS.

Obrad sa konal v Chráme sv. Izáka v Petrohrade a zúčastnilo sa na ňom niekoľko stoviek hostí z rôznych krajín. Boli medzi nimi manželka bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa Sofia, posledný cár Bulharska Simeon s manželkou či príslušníci lichtenštajnskej kráľovskej rodiny.

Manželský pár si podľa Romanova tento chrám zvolil, pretože Petrohrad bol prvé miesto, kam sa jeho rodina na začiatku 90. rokov minulého storočia vrátila. Je to podľa jeho slov "história Ruska a história rodu Romanovovcov".

Georgij Michajlovič Romanov je zo strany svojej matky Márie Romanovej potomkom domu Romanovovcov, ktorý v Rusku vládol v rokoch 1613 – 1917. Tá je vnučkou Kirilla Vladimiroviča Ruského, bratranca posledného ruského cára Mikuláša II., ktorého v roku 1918 spolu s manželkou a piatimi deťmi popravili boľševici.

Posledná svadba v rodine Romanovovcov v Rusku bola práve svadba Mikuláša II. a jeho manželky Alexandry v roku 1894.

Grigorij Romanov ukončil štúdium na Oxfordskej univerzite a časť svojho života strávil vo Francúzsku. S Bettariniovou sa zoznámil v Bruseli, kde pracoval v Európskom parlamente.

Do Ruska sa obaja presťahovali pred troma rokmi a Bettariniová minulý rok prestúpila na pravoslávnu vieru, píše TASS. Romanov sa v súčasnosti venuje viacerým charitatívnym projektom.