Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Potopenie lode pri Mozambiku si vyžiadalo 13 životov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie motívov tejto nočnej plavby, ktorá prebehla bez toho, aby o nej boli upovedomené námorné úrady, stále prebieha, dodal hovorca.

Maputo 7. júna (TASR) - Najmenej trinásť ľudí zahynulo v sobotu po tom, ako sa v nepriaznivom počasí potopila loď pri pobreží severného Mozambiku, píše agentúra AFP odvolávajúca sa na miestnu políciu.

Podľa hovorcu polície mala loď vyštartovať v noci z pobrežného mesta Memba a smerovala do prístavu Mocímboa da Praia. Vplyvom zlého počasia narazila na skaly. Na palube bolo 50 ľudí.

"V súčasnosti vyťahujeme telá trinástich obetí a zachraňujeme 35 preživších, ktorých drží polícia, aby mohla nehodu vyšetriť," uviedol hovorca polície.

Loď narazila v zátoke južne od mesta Pemba, ktoré je metropolou provincie Cabo Delgado. V provincii vedú militanti posledné dva roky džihádistické povstanie.

Mozambická polícia podozrieva islamistické skupiny z toho, že miestne cesty a more využívajú na prepravu bojovníkov.

"Vyšetrovanie motívov tejto nočnej plavby, ktorá prebehla bez toho, aby o nej boli upovedomené námorné úrady, stále prebieha," dodal hovorca.

Podľa mimovládnej organizácie Projekt pre údaje o miestach a udalostiach ozbrojených konfliktov (ACLED) si džihádistické útoky, ku ktorým sa v posledných mesiacoch často prihlasoval Islamský štát (IS), v provincii vyžiadali už najmenej 1100 mŕtvych, vrátane civilistov a príslušníkov polície aj armády.

Podľa odhadov Organizácie spojených národov (OSN) bolo v provincii v dôsledku povstania vysídlených viac ako 200.000 ľudí.