Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Potvrdené sú už štyri obete sobotňajšieho banského nešťastia v Poľsku

Baňa, ilustračná snímka. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Banské nešťastie sa v Poľsku stalo aj v stredu 20. apríla, keď neďalekú uhoľnú baňu v obci Pniówek postihli dve explózie metánu, pričom zahynuli štyria baníci a jeden záchranár.

Varšava 24. apríla (TASR) - Poľskí lekári potvrdili smrť dvoch ďalších baníkov, ktorých telá našli po tom, čo uhoľnú baňu Zofiówka na juhu Poľska postihol v sobotu skoro ráno otras. V nedeľu to oznámil vlastník bane, spoločnosť JSW, ktorú v správe citovala tlačová agentúra PAP.

Potvrdenie dvoch úmrtí znamená, že zatiaľ stúpol počet obetí tohto banského nešťastia na štyri. Ďalších šesť baníkov je však stále nezvestných.

Otras sprevádzaný únikom metánu postihol baňu v sobotu o 03.40 h SELČ, v hĺbke približne 900 metrov. Väčšine baníkov sa podarilo ujsť na povrch, ale desiati zostali pod zemou.

Zástupcovia JSW uviedli, že záchranári stále pátrajú po šiestich nezvestných baníkoch.

"Podmienky v ohrozenej oblasti sú ťažké. Vysoké koncentrácie metánu a horúčava spomaľujú záchrannú operáciu," dodali predstavitelia JSW.

Spresnili, že v šachte sa v čase otrasu nachádzalo 52 zamestnancov a 42 sa podarilo ujsť von bez zranení.

Banské nešťastie sa v Poľsku stalo aj v stredu 20. apríla, keď neďalekú uhoľnú baňu v obci Pniówek, tiež vlastnenú spoločnosťou JSW, postihli dve explózie metánu, pričom zahynuli štyria baníci a jeden záchranár. Pokusy zachrániť sedem baníkov uviaznutých pod zemou boli v piatok 22. apríla pozastavené, pretože v bani nastali nové výbuchy metánu.