Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Izraeli bola potýčka pred pochodom židovských ultranacionalistov

Izraelčania mávajú národnou vlajkou pred Damašskou bránou do Starého mesta 2. júna 2019 pri príležitosti Dňa Jeruzalema, ktorý pripomína izraelské dobytie východnej časti mesta z roku 1967. Foto: TASR/AP

V nedeľu majú izraelskí ultranacionalisti v pláne zorganizovať manifestačný pochod hlavnou moslimskou časťou jeruzalemského Starého mesta.

Jeruzalem 29. mája (TASR) - Ultrapravicový izraelský poslanec Itamar Ben-Gvir navštívil v nedeľu zavčasu ráno za sprievodu desiatok svojich prívržencov Chrámovú horu. Jeho čin však rozhneval dav Palestínčanov, ktorí začali na prítomných policajtov hádzať kamene a pyrotechnické svetlice. Informuje o tom agentúra AP.

Incident sa odohral na návrší v jeruzalemskom Starom meste, kde sa nachádza aj mešita al-Aksá, tretie najposvätnejšie miesto islamu. Návršie, kde stojí táto mešita, je však posvätné aj pre judaistov a Židia ho nazývajú Chrámová hora.

V nedeľu majú izraelskí ultranacionalisti v pláne zorganizovať manifestačný pochod hlavnou moslimskou časťou jeruzalemského Starého mesta, kde sa nachádza aj uvedené posvätné miesto. V mieste konania tejto akcie rozmiestnila izraelská polícia už zhruba 3000 svojich príslušníkov.

Cieľom plánovaného nedeľného pochodu je pripomenutie si výročie šestdňovej vojny z júna 1967, keď židovský štát dobyl od Jordánska východný Jeruzalem. Izrael následne túto oblasť obsadil, čo však nebolo doteraz z medzinárodného hľadiska uznané. Palestínčania si preto robia na východný Jeruzalem nárok ako na hlavné mesto svojho budúceho štátnehu útvaru.

Itamar Ben-Gvir je šéfom menšej ultranacionalistickej strany Židovská sila (Ocma Jehudit) a hlási sa k ideológii hlásanej rasistickým rabínom Meirom Kahanem, ktorý chcel založiť teokratický štát a vyhnať z Izraela všetkých Arabov.

V rokoch 1984–88 bol Kahane poslancom izraelského parlamentu, ktorého poslanci pri každom jeho prejave na protest opúšťali rokovaciu sálu. V roku 1990 bol zavraždený a v roku 1994 bola pre terorizmus a rasizmus zakázaná aj jeho politická strana.