Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Potýčky v Tripolise si vyžiadali už najmenej 32 mŕtvych

Zrážky medzi súperiacimi milíciami v Líbyi. Foto: TASR/AP

Obe strany sa v sobotu navzájom obviňovali z násilností, zatiaľ čo svetové veľmoci apelovali na pokoj.

Tripolis 28. augusta (TASR) - Zrážky medzi líbyjskými súperiacimi milíciami, ktoré vypukli v piatok neskoro večer v hlavnom meste Tripolis, si podľa najnovšej bilancie vyžiadali už najmenej 32 obetí na životoch a ďalších 159 zranených. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

V Tripolise bolo v sobotu zničených šesť nemocníc a podpálených niekoľko budov. V sobotu večer nastal relatívny pokoj, uviedol spravodajca agentúry AFP, podľa ktorej ide o najhoršie boje v líbyjskej metropole od prímeria v roku 2020.

AFP konštatuje, že sa objavili obavy, že po dvoch relatívne pokojných rokoch môže politická kríza v tejto severoafrickej krajine prerásť do nového veľkého ozbrojeného konfliktu. V Líbyi vypukol chaos v roku 2011, keď bol počas povstania podporovaného NATO zvrhnutý a neskôr zabitý dlhoročný diktátor Muammar Kaddáfí.

Po rokoch ozbrojených konfliktov a sporov medzi východom a západom krajiny vznikla vlani v marci pod záštitou OSN v Tripolise vláda národnej jednoty vedená Abdalom Hamídom Dubajbom. Na východe krajiny je pri moci zase bývalý minister vnútra Fathí Bašagha, ktorého podporuje líbyjský parlament.

Obe strany sa v sobotu navzájom obviňovali z násilností, zatiaľ čo svetové veľmoci apelovali na pokoj.

Podporná misia OSN v Líbyi (UNSMIL) vyzvala na "okamžité zastavenie nepriateľských akcií", pričom poukázala na prebiehajúce ozbrojené zrážky vrátane ostreľovania štvrtí obývaných civilistami.