Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Poukážka pre dôchodcov na energiu je podľa kritikov urážajúca

Gergely Gulyás, archívna snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás minulý piatok (23.8.) oznámil, že poukážky dostanú dôchodcovia do konca septembra.

Budapešť 27. augusta (TASR) - Poukážka v hodnote 9000 forintov (27,5 eura) pre maďarských dôchodcov, určená na úhradu účtov za elektrinu či plyn, je podľa dôchodcovskej sekcie maďarskej odborovej federácie "nekonečne ponižujúca a nespravodlivá". Podľa spravodajského servera mfor.hu to v utorok uviedol vo vyhlásení predseda sekcie László Juhász.

Minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás minulý piatok (23.8.) oznámil, že poukážky dostanú dôchodcovia do konca septembra.

"Toto náhle rozhodnutie bez akejkoľvek diskusie svedčí o jednoznačnej snahe vlády kúpiť si hlasy starých ľudí v nadchádzajúcich októbrových komunálnych voľbách," napísal Juhász.

Podľa slov predsedu dôchodcovia presne vedia, aký je zámer kabinetu. Navyše je tento krok veľmi nespravodlivý, pretože peniaze dostanú aj tí, ktorým poukážka poslúži na uhradenie denného výdavku na vyhrievanie vody bazéna na ich dvore, pričom mnohí žijú v neskutočnej chudobe.

Gulyás v reakcii na otázku mfor.hu uviedol, že suma 9000 forintov bola určená na základe možností, ktoré rozpočet ponúka.

Internetové vydanie ľavicového denníka Népszava minulý piatok poznamenalo, že minister poprel, že by poukážky súviseli s komunálnymi voľbami, ktoré sa majú konať 13. októbra. Zdôraznil, že vláda bude vyplácať dôchodcom aj prémie.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)