Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Štúdia: Extrémne poveternostné javy stáli Nemecko už 80 miliárd eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Štúdia odhaduje, že extrémne suchá v rokoch 2018–19 Nemecko stáli 34,9 miliardy eura, záplavy 40,5 miliardy eura a silné búrky ďalších 5,2 miliardy eura.

Berlín 18. júla (TASR) - Extrémne poveternostné javy vyvolané klimatickou zmenou stáli Nemecko od roku 2018 už najmenej 80 miliárd eur. Vyplýva to z výsledkov štúdie, ktorú si dali vypracovať spolkové ministerstvá hospodárstva a životného prostredia. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Štúdia odhadla, že vplyv sucha, záplav a extrémnych horúčav, ktoré sa v Nemecku vyskytli v rokoch 2001–21, stáli spolkovú republiku takmer 145 miliárd eur.

Len od roku 2018 sa náklady za poškodené budovy, za infraštruktúru a za stratené tržby v sektoroch lesníctva a poľnohospodárstva a chovu vyšplhali na 80 miliárd eur.

Nemecká ministerka životného prostredia Steffi Lemkeová uviedla, že tieto "desivé vedecké údaje" vykresľujú "obrovské škody a náklady" klimatickej zmeny. Minister hospodárstva Robert Habeck dodal, že opatrenia na celoštátnej úrovni musia byť v súlade s celosvetovou snahou o udržanie dôsledkov klimatickej zmeny na znesiteľných hodnotách.

Štúdia odhaduje, že extrémne suchá v rokoch 2018–19 Nemecko stáli 34,9 miliardy eura, záplavy 40,5 miliardy eura a silné búrky ďalších 5,2 miliardy eura.

Autori štúdie však upozorňujú, že ich odhady sú pravdepodobne prinízke, keďže do svojich výpočtov nezahrnuli vplyv na zdravie a druhovú rozmanitosť.