Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Rakúsko: Po zosuve bahna zahynul človek, opäť hrozí storočná voda

Auto prechádza cez zaplavenú ulicu v Tagernesee pri jazere s rovnakým názvom 2. júna 2013. Foto: TASR/AP

Ďalšie najmenej dve osoby zostávajú v alpskej republike nezvestné.

Viedeň 2. júna (TASR) - Dramatické rozmery nadobúda povodňová situácia v Rakúsku.

Podľa informácií tamojších expertov možno v povodí Dunaja, na horno- i dolnorakúskom úseku tohto veľtoku rátať so storočnou vodou, podobne ako v auguste 2002.

Voda, ktorá dnes sčasti zaplavila staré centrum dolnorakúskeho Melku, ako aj St. Valentin v okrese Amstetten, si vynútila evakuáciu občanov, iba v Melku asi 250-300 ľudí, informovala s odvolaním sa na hasičov tlačová agentúra APA.

V prvom prípade vystúpil z koryta Dunaj, v druhom potom rieky Enns, respektíve Url.

V Strengbergu museli evakuovať popri občanoch aj zvieratá z celkove piatich statkov. Kulminácia vodných tokov v regióne sa pri tom očakáva až v utorok popoludní. Prognózy o vývoji vodného stavu naznačujú, že hrádze v okolí hornorakúskeho mesta Schärding dnes v noci nezvládnu nápor más rieky Inn a voda tak zaplaví jeho časti. O dramatickej situácii, ktorá by mohla nastať okolo polnoci, informoval krajinský veliteľ hasičov.

Hladina Innu by podľa všetkého mala v pondelok dosiahnuť úroveň desiatich metrov, čo znie hrozivo aj pri porovnaní so storočnou vodou spred 11 rokov, keď tu namerali 880 cm.

V Salzbursku aj naďalej pátrajú po dvoch nezvestných, ktorí doplatili na jeden zo zosuvov bahna. Po oboch, 48-ročnom mužovi i 19-ročnej žene z Taxenbachu sa akoby zľahla zem.

Vývoj na rakúskom úseku Dunaja sa precízne monitoruje, na jeho dolnorakúskom úseku platí už niekoľko hodín maximálny stupeň pohotovosti všetkých hasičských útvarov. Mobilné zariadenia na ochranu pred záplavami sú tam na maximálnej úrovni. V praxi sa realizujú všetky plány pre podobné situácie.

Hasiči požiadali aj o vrtuľník, aby si zo vzduchu urobili lepší obraz o celkovom rozsahu povodní, ale aj prípadných slabinách ochrannej podunajskej sústavy. Viacero obcí evakuovali aj v Hornom Rakúsku.




Prvú obeť hlásia po zosuve bahna z obce St. Johann v spolkovej krajine Salzbursko, kde masy zasypali troch ľudí. Jedného z nich sa záchranárom podali dostať spod bahna už bez známok života, potvrdil policajný hovorca Anton Schentz.

Ďalšie najmenej dve osoby zostávajú v alpskej republike nezvestné.

Situácia na západe krajiny, konkrétne v spolkovej krajine Vorarlbersko sa po dramatickej noci mierne zlepšila. Ani tam a už vôbec nie v Tirolsku, Salzbursku, či Štajersku, však nemôžu zodpovední odložiť obavy.

Vodný živel výrazným spôsobom poškodil infraštruktúru na mnohých miestach a narušil tak plynulosť cestnej, ako aj železničnej dopravy.

Rakúske hlavné mesto Viedeň podniklo všetky preventívne opatrenia a pripravuje sa na veľkú vodu. Metropola alpskej republiky je podľa APA pripravená na prietok 14.000 metrov kubických vody /sekundu, ktorého výskyt je štatisticky pravdepodobný raz za rádovo tisícky rokov.

Michael Spindelegger varoval pred povodňami aj SR cez Miroslava Lajčáka

Rakúsky vicekancelár a minister zahraničných vecí Michael Spindelegger sa dnes v súvislosti s dramatickou povodňovou situáciou v našom regióne skontaktoval so šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Lajčákom, ako aj rezortnými kolegami z Bavorska a Maďarska.

Predovšetkým rozhovory s ministrami zahraničných vecí SR a Maďarska využil rakúsky predstaviteľ na varovanie pred povodňovou vlnou na Dunaji, vyplýva z informácie rakúskej tlačovej agentúry APA, ktorá sa odvoláva na ministrovho hovorcu Alexandra Schallenberga.

S bavorskou stranou sa rakúsky minister dohodol na zvolaní Fondu solidarity Európskej únie v záujme susedskej pomoci a pomoci európskeho spoločenstva.

Spindelegger kontaktoval aj rakúskych krajinských premiérov-hajtmanov a poďakoval všetkým, ktorí sa podieľajú na boji s vodným živlom, za ich prácu a nasadenie.