Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Povodne v Ekvádore si vyžiadali 28 obetí a desiatky zranených

Hasiči vynášajú telo obete, ktoré vytiahli spod trosiek zničeného domu po prudkých dažďoch, ktoré spôsobili zosuvy pôdy v La Gasca na predmestí Quita 1. februára 2022. Foto: TASR/AP

Počas lejaku, ktorý sa strhol začiatkom minulého týždňa, spadlo 75 litrov vody na meter štvorcový.

Quito 7. februára (TASR) - Najmenej 28 obetí a 52 zranených si za minulý týždeň len v ekvádorskom hlavnom meste Quito vyžiadali najhoršie povodne, aké krajinu postihli za uplynulé dve desaťročia, oznámil v nedeľu starosta metropoly Santiago Guarderas. Informovala o tom agentúra AFP.

Dážď, ktorý sužoval Quito nepretržite 17 hodín, spôsobil záplavy a zosuvy pôdy. Poškodené boli cesty, poľnohospodárske oblasti, kliniky, školy, policajná stanica i elektrická rozvodňa.

Voda v ekvádorskom hlavnom meste zaplavila domy, odnášala autá a strhla volejbalistov i divákov na športovom ihrisku, píše AFP. Záchranári pátrali po nezvestnej 38-ročnej žene, ktorá žila v obľúbenej štvrti La Comuna. Guarderas na tlačovej konferencii spresnil, že z 52 obetí je stále hospitalizovaných sedem.

Stena je pokrytá bahnom v dome deň po prudkých dažďoch, ktoré spôsobili zosuvy pôdy v La Gasca na predmestí Quita 2. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Počas lejaku, ktorý sa strhol začiatkom minulého týždňa, spadlo 75 litrov vody na meter štvorcový. V sobotu nasledovali zrážky, počas ktorých spadlo 3,5 litra na meter štvorcový, povedal Guarderas. "Je to rekordné číslo, aké sme nemali od roku 2003," podotkol.

Obete si v ekvádorskej metropole s približne 2,7 milióna obyvateľmi pripomenuli trojdňovým smútkom, píše AFP. Prudké dažde od októbra minulého roka zasiahli 22 z 24 ekvádorských provincií a dovedna si vyžiadali už najmenej 44 životov.