Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Nemecko: Hladina Dunaja v Passau by mohla vystúpiť až na 11 metrov

Na snímke zaplavená časť starého mesta v Passau na juhu Nemecka 2. júna 2013. Foto: TASR/AP

Za najviac postihnuté označili policajné zdroje mestá Chemnitz, Passau, Rosenheim a Tübingen.


Berlín/Passau 2. júna (TASR) - Stúpajúce hladiny riek sa vyliali z brehov v Bavorsku, Sasku aj Bádensku-Württembersku. Passau, Chemnitz a ďalšie mestá na juhu Nemecka vyhlásili pre povodne poplach. Úrady v Passau sa obávajú, že hladina Dunaja by mohla vystúpiť až na 11 metrov - počas storočnej vody v roku 2002 dosiahla 10,81 metra, informoval vo večerných hodinách Český rozhlas.

Citoval zemského radu zo susedného Dolného Rakúska Stephana Pernkopfa, podľa ktorého na niektorých miestach treba rátať so storočnou vodou. V Rakúsku vyhlásili pozdĺž celého toku Dunaja výstrahu pred záplavami. Zosuv bahna v obci St. Johann neďaleko Salzburgu si vyžiadal jednu ľudskú obeť, najmenej dvaja ľudia sú v Rakúsku nezvestní.

V postihnutých oblastiach pomôže armáda

Ozbrojené sily pomôžu najviac povodňami sužovaným spolkovým krajinám pri boji s vodným živlom. Krajinské veliteľstva Bundeswehru v Mníchove, Drážďanoch a Erfurte sú v pohotovosti a pripravujú aktuálne kontingenty, ktoré budú nasadené v Bavorsku, Sasku a Durínsku. Informuje o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na Bundeswehr.

Nasadenie armády v povodňami zasiahnutých regiónoch bude podľa rovnakého zdroja koordinovať Veliteľstvo pre územné úlohy nemeckých ozbrojených síl so sídlom v Berlíne pod vedením generálmajora Hansa-Wernera Wiermanna.

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová ubezpečila v priebehu dnešného dňa všetky povodňami zasiahnuté spolkové krajiny o plnej podpore spolkovej vlády a ponúkla im nasadenie armády.

Ako vyplýva z informácií hovorcu vlády v Berlíne, kancelárka absolvovala telefonáty s bavorským krajinským premiérom Horstom Seehoferom i predsedom saskej krajinskej vlády Stanislawom Tillichom. Spolková vláda zostáva v stálom kontakte so zainteresovanými spolkovými krajinami.

V priebehu noci nadnes zaplavila voda z rozvodnených riek ulice viacerých miest v spolkových krajinách Bavorsko, Bádensko-Württembersko i Sasko. Za najviac postihnuté označili policajné zdroje mestá Chemnitz, Passau, Rosenheim a Tübingen.

V prvom z nich vystúpila z koryta rieka Chemnitz. Viaceré ulice tu museli uzavrieť. Navyše sa pod vodou ocitli cestné komunikácie č. 95 a 180 pri Burkhardsorfe.

Komunikáciu č. 6 medzi Meissenom a Niederwarthou museli uzavrieť kvôli rozvodnenej rieke Labe. Záplavy hlásili aj z drážďanskej aglomerácie.



Relatívne pokojnú noc zažili obyvatelia saského mesta Grimma, kde voda už v priebehu soboty zaplavila časť centra. V priebehu dneška však vodná hladina rieky Mulda na tamojšom úseku opäť začala stúpať, takže miestny krízový štáb sa obáva ďalších záplav.

V bavorskom Passau vystúpil z koryta Dunaj, voda zaplavila časti starého mesta. Za neprejazdné označila polícia najmenej dve ulice a jeden most. Vodný stav tu už v skorých ranných hodinách prekročil hranicu 850 cm. Kulminácia európskeho veľtoku sa očakáva ešte dnes večer - hladina Dunaja v tomto úseku by mohla dosiahnuť 10,5 metra.

Miestne orgány v Passau i ďalšom bavorskom meste Rosenheim hovoria už o katastrofálnej situácii. Do niektorých domov sa dá dostať už iba za pomoci rebríkov. Mesto Passau už požiadalo o pomoc nemeckú armádu. Výrazne sa zvyšuje aj vodný stav na rieke Inn.



Aj rieka Neckar opustila koryto, a to pri meste Tübingen. V povodí jedného z jej prítokov - Echazu - sa pátra po dvoch nezvestných. Z neďalekého Gönningenu hlásia, že rozodnená rieka Wiezaz zaplavila výrobnú halu istej firmy, školu a telocvičňu.

Problémy robí aj rozvodnený Rýn, na ktorom podobne ako na niektorých úsekoch Neckaru a Dunaja platí alebo čoskoro nadobudne platnosť zákaz lodnej dopravy.

Rozvodnená je aj rieka Labe.

Na železničnej trati medzi Prahou a Berlínom došlo tiež k nemalým problémom: šesť vlakových súprav tu meškalo okolo 300 minút.

Situácia v Durínsku sa dočasne mierne upokojila, hladina rieky Gera pri Erfurte i v okrese Sömmerda mala klesajúci trend. Zaplavené oblasti tu bezprostredne po návrate z Číny navštívila krajinská premiérka Christine Lieberknechtová, ktorá situáciu označila za vážnu a zdôraznila význam zomknutia občanov.