Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Pôvodným terčom útoku v Japonsku mal byť vodca náboženskej skupiny

Ľudia sa modlia pri provizórnom pamätníku na mieste, kde bol zastrelený bývalý premiér Šinzó Abe pri prejave na podporu kandidáta Liberálnej demokratickej strany počas predvolebnej kampane v meste Nara v piatok 8. júla 2022. Foto: TASR/AP

V Japonsku sa po čine rozprúdila diskusia o tom, ako k mohlo k útoku dôjsť a prečo mu členovia Abeho ochranky nedokázali zabrániť.

Tokio 9. júla (TASR) - Muž, ktorý v piatok zastrelil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, povedal vyšetrovateľom, že pôvodne zamýšľaným terčom jeho útoku mal byť vodca náboženskej skupiny. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na japonské médiá.

Atentátnik Jamagami Tecuja v piatok podomácky vyrobenou zbraňou dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra v meste Nara počas jeho prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami do hornej komory japonského parlamentu. Po zadržaní ako motív činu uviedol svoju nespokojnosť s Abem.

Tecuja vypovedal, že nenávidel istú náboženskú skupinu a skutok spáchal, lebo sa domnieval, že bývalý premiér Abe bol na túto organizáciu napojený. O akú skupinu ide, nie je zatiaľ známe.



V Japonsku sa po čine rozprúdila diskusia o tom, ako k mohlo k útoku dôjsť a prečo mu členovia Abeho ochranky nedokázali zabrániť. Podľa médií má Národný policajný úrad v úmysle prehodnotiť svoje opatrenia na ochranu prominentných osôb.

Polícia v piatok prehľadala byt atentátnika a našla v ňom niekoľko výbušných zariadení. Muž bol údajne nezamestnaný, no predtým slúžil tri roky v námorníctve, z ktorého ho prepustili v roku 2005. Predpokladá sa, že počas svojho pôsobenia v námorníctve absolvoval výcvik so zbraňou.

Japonsko je považované za jednu z najbezpečnejších krajín na svete a má mimoriadne prísne zákony týkajúce sa zbraní.

Japonská vláda oznámila, že voľby do hornej komory japonského parlamentu sa budú napriek útoku konať v pôvodnom termíne v nedeľu.