Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Povolili vydanie dokumentov o útoku na Kapitol vyšetrovateľom

Na archívnej snímke stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa sa snažia dostať cez bariéry pred budovou Kapitolu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Útok vyšetruje výbor Snemovne reprezentantov Kongresu USA s cieľom pripraviť opatrenia na zabránenie ďalším takýmto útokom.

Washington 20. januára (TASR) - Americký Najvyšší súd v stredu povolil vyšetrovateľom z amerického Kongresu prístup k dokumentom o vlaňajšom útoku na washingtonský Kapitol. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Najvyšší súd zamietol žiadosť bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sudcov ešte v decembri požiadal, aby vydanie týchto dokumentov zastavili.

Do Kapitolu 6. januára 2021 násilne vnikli stovky Trumpových priaznivcov a o život prišlo päť ľudí. Útok vyšetruje výbor Snemovne reprezentantov Kongresu USA s cieľom pripraviť opatrenia na zabránenie ďalším takýmto útokom.

Predmetné dokumenty sa v súčasnosti nachádzajú v Národnom archíve. Trump, ktorý je obviňovaný z podnecovania útoku na Kapitol, sa usiloval uplatniť svoju výsadu bývalého prezidenta. To by mu umožnilo zabrániť zverejneniu predmetných dokumentov a záznamov telefonických rozhovorov spojených s týmto útokom.