Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Povstalci uniesli v Červenom mori loď so zdravotníckym materiálom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Loď, ktorá prevážala materiál a vybavenie zo zatvorenej poľnej nemocnice, prepadli povstalci podľa saudskoarabskej tlačovej agentúry SPA v nedeľu pred polnocou.

Dubaj 3. januára (TASR) - Jemenskí povstalci v pondelok oznámili, že sa neďaleko západojemenského prístavného mesta Hudajda zmocnili nákladnej lode prevážajúcej zdravotný materiál, ktorá sa plavila pod vlajkou Spojených arabských emirátov (SAE). Píše o tom agentúra Reuters.

Loď smerovala zo saudskoarabského prístavného mesta Džízán, ležiaceho v blízkosti hraníc s Jemenom, na ostrov Sokotra v Indickom oceáne.

Hovorca povstalcov potvrdil zadržanie nákladnej lode s tým, že prevážala vojenský náklad a podieľala sa na "nepriateľských činoch ohrozujúcich bezpečnosť a stabilitu jemenského ľudu".

Loď, ktorá prevážala materiál a vybavenie zo zatvorenej poľnej nemocnice, prepadli povstalci podľa saudskoarabskej tlačovej agentúry SPA v nedeľu pred polnocou.

Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO) v nedeľu v noci oznámila, že dostala správy o útoku na plavidlo severne od mesta Hudajda. Bezprostredne však nebolo známe, či išlo o tú istú loď, ktorú zajali jemenskí povstalci.

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď Iránom podporovaní šiitskí vzbúrenci – tzv. húsíovia – obsadili hlavné mesto Saná. Saudská Arábia spolu s ďalšími krajinami podporila medzinárodne uznanú jemenskú vládu a proti húsíom vedie od roku 2015 vojenskú ofenzívu. V dôsledku konfliktu zahynuli desaťtisíce ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy. OSN označuje situáciu v Jemene za najväčšiu svetovú humanitárnu krízu.

Vojenská koalícia vedená Saudskou Arábiou obviňuje húsíov z útokov na lode v Červenom mori, ktorým vedie jedna z najrušnejších námorných trás na svete vedúca k Suezskému prieplavu, pripomína Reuters.