Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Povstalci v SAR zabili počas útoku troch členov mierových síl OSN

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V SAR, ktorá je podľa indexu ľudského rozvoja (HDI) druhou najchudobnejšou krajinou sveta, pretrváva chronicky nestabilná situácia od získania nezávislosti pred 60 rokmi.

New York 26. decembra (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok oznámila, že v Stredoafrickej republike (SAR) boli "neznámymi ozbrojenými bojovníkmi" zabití traja príslušníci jej mierových síl z Burundi a dvaja ďalší utrpeli zranenia. Informovala o tom agentúra AFP.

K útokom na jednotky OSN a bezpečnostné sily SAR došlo podľa OSN v prefektúre Kémo v centrálnej časti krajiny a na juhu v prefektúre Mbomou deň po tom, čo zjednotené skupiny povstalcov bojujúce proti tamojšej vláde pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami odvolali platné prímerie. Nadchádzajúce hlasovanie vo voľbách sa pritom považuje za kľúčovú skúšku pre SAR čo sa týka možnosti obnoviť stabilitu v krajine, poznamenala AFP.

V SAR, ktorá je podľa indexu ľudského rozvoja (HDI) druhou najchudobnejšou krajinou sveta, pretrváva chronicky nestabilná situácia od získania nezávislosti pred 60 rokmi.

Súčasný prezident SAR Faustin-Archange Touadéra počas predvolebného týždňa obvinil svojho predchodcu v úrade Francoisa Bozizého z pokusu o prevrat, čo však exprezident odmietol. Po tom, čo v utorok povstalci zabrali Bambari, štvrté najväčšie mesto krajiny, obsadili ho o deň neskôr jednotky mierovej misie OSN v SAR (MINUSCA) a vládne sily.

V pondelok vláda SAR uviedla, že Rusko spolu s Rwandou vyslalo do krajiny stovky vojakov po tom, čo sa tam tri povstalecké skupiny spojili a cez víkend začali postupovať smerom k hlavnému mestu Bangui. Ich postup sa uplynulú nedeľu podarilo zastaviť.