Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Povstalci z Tigraja tvrdia, že etiópske sily ovládli kľúčové Shire

Tigrajskí povstalci, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Oznámenie povstalci zverejnili deň po tom, ako etiópska vláda prisľúbila, že sa zmocní letísk a ďalších federálnych zariadení v regióne.

Addis Abeba 18. októbra (TASR) - Povstalci vo zväzovom štáte Tigraj v utorok oznámili, že etiópske a eritrejské vládne sily ovládajú strategické mesto Shire na severozápade územia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Tieto invázne sily prevzali kontrolu nad niektorými oblasťami vrátane Shire," uviedlo vo vyhlásení tigrajské ústredné velenie s tým, povstalci bojujú "na život alebo na smrť". Do mesta v pondelok vstúpilo približne 100.000 príslušníkov etiópskych a eritrejských vládnych síl a podľa povstalcov: "Nepriatelia v oblastiach, ktoré napadli, masakrujú našich ľudí ťažkými zbraňami."

Ako pripomenula AFP, tvrdenia o bojoch v Tigraji nemožno nezávisle overiť vzhľadom na výpadok komunikačného spojenia a obmedzený prístup novinárov do severnej Etiópie.

Oznámenie povstalci zverejnili deň po tom, ako etiópska vláda prisľúbila, že sa zmocní letísk a ďalších federálnych zariadení v regióne.

Africká únia (AÚ) v nedeľu vyzvala na okamžité a bezpodmienečné prímerie po zintenzívnení bojov medzi provládnymi silami a Tigrajským ľudovým oslobodzovacím frontom (TPLF). Konflikt na severe Etiópie vypukol v novembri roku 2020.

Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok varoval, že situácia v Etiópii sa "vymyká spod kontroly".