Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Povstalci:Etiópske vládne sily bombardovali tigrajskú metropolu Mekele

Vojaci etiópskej vlády jazdia na korbe nákladného auta po ceste neďaleko mesta Agula, severne od Mekele, v regióne Tigray v severnej Etiópii 8. mája 2021. Foto: TASR/AP

V Mekele bola zasiahnutá civilná obytná štvrť a materská škola uviedol Kindeya Gebrehiwot, hovorca Tigrajského ľudovo oslobodzovacieho frontu

Addis Abeba 26. augusta (TASR) - Etiópske vládne sily podnikli v piatok nálet na Mekele, hlavné mesto severoetiópskeho zväzového štátu Tigraj. Pre agentúru AFP to potvrdili hovorca povstalcov a humanitárne zdroje.

V Mekele bola zasiahnutá "civilná obytná štvrť a materská škola" uviedol Kindeya Gebrehiwot, hovorca Tigrajského ľudovo oslobodzovacieho frontu (TPLF). Dva iné humanitárne zdroje boli informované o nálete v tigrajskej metropole, žiadne ďalšie podrobnosti nepoznali.

V stredu opäť prepukli boje Medzi povstalcami a vládnymi jednotkami v regióne Tigraj po päťmesačnom prímerí. Konflikt na severe Etiópie vypukol v novembri 2020, keď etiópsky premiér Abiy Ahmed vyslal vojenské jednotky, aby zvrhli oblastnú vládu vedenú TPLF. Abiy tvrdil, že išlo o reakciu na útoky TPLF na vojenské tábory vládnych síl.

Etiópska vláda vyhlásila minulý rok v júni jednostranné prímerie, keď kontrolu nad regiónom od federálnych síl znovu prevzal TPLF. V druhej polovici roku 2021 sa boje zintenzívnili a neskôr nastala patová situácia.

Vláda v Addis Abebe v marci vyhlásila "časovo neobmedzené humanitárne prímerie", čím sa prvýkrát od polovice decembra otvorila cesta pre dodávky potravinovej pomoci do regiónu.