Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pozastavenie členstva v EPP inicioval Fidesz, tvrdí vládna politička

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ladislav Vallach

Katalin Nováková zdôraznila, že Fidesz nemá rovnaký postoj s EPP v otázkach ochrany rodiny a kresťanskej kultúry, ale ani v otázke prisťahovalectva.

Budapešť 27. marca (TASR) - Iniciátorom minulotýždňového pozastavenia členstva maďarskej vládnej strany Fidesz v Európskej ľudovej strane (EPP) bol samotný Fidesz. Povedala to v stredu v maďarskej verejnoprávnej televízii M1 podpredsedníčka tejto strany zodpovedná za zahraničné záležitosti Katalin Nováková, podľa ktorej si totiž Fidesz myslí, že sa treba zamyslieť nad spoločnou budúcnosťou.

"Musíme sa zamyslieť nad tým, v akej Európe chceme žiť, ako aj nad tým, akým spôsobom bude vedieť Fidesz presadzovať záujmy Maďarov, pretože je dôležité, aby v rámci Európskej únie mohli Maďari zostať Maďarmi," dodala politička vládnej strany.

Nováková zdôraznila, že Fidesz nemá rovnaký postoj s EPP v otázkach ochrany rodiny a kresťanskej kultúry, ale ani v otázke prisťahovalectva.

V období preverovania Maďarska trojčlenným monitorovacím výborom, ktorý by v horizonte šiestich mesiacov mal rozhodnúť o opätovnom obnovení členstva Fideszu v EPP, bude snahou Budapešti vyvrátiť nepravdivé tvrdenia o Maďarsku. Fidesz podľa Novákovej slov pripraví 130-stranový dokument, v ktorom bude detailne prezentovať svoje argumenty.

V súvislosti s odlišnou interpretáciou tohto kroku zo strany Viktora Orbána predseda frakcie EPP v Európskom parlamente Manfred Weber minulý piatok (22.3.) zdôraznil, že pozastavenie členstva Fidesz v EPP znamená, že politický subjekt premiéra Orbána stráca všetky práva v orgánoch európskych ľudovcov.

Orbán k verdiktu EPP povedal, že Fidesz nemožno vylúčiť z radov ľudovcov a nie je možné ani mu pozastaviť členstvo v Európskej ľudovej strane. "Rozhodli sme sa pre riešenie, v rámci ktorého prerušíme uplatnenie svojho práva hlasovať dovtedy, kým trojčlenný monitorovací výbor pripraví svoju správu. Potom budeme opäť rokovať," povedal Orbán a dodal, že rozhodnutie EPP je dobré.

Weber pripomenul, že 13 členských strán EPP žiadalo, aby ľudovci dali Fideszu zreteľne najavo, že EPP je stranou hodnôt.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach