Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Požiar budovy v Paríži neprežilo desať ľudí, jednu osobu zatkli

Na snímke z videozáznamu hasiči a záchranári počas operácie na hasení obytného domu v parížskom 16. obvode 5. februára 2019. Foto: TASR/AP

Požiar vypukol okolo 01.00 h v osempodlažnom bloku v 16. parížskom obvode. Jeho príčina nebola bezprostredne známa.

Paríž 5. februára (TASR) - Najmenej desať obetí na životoch si vyžiadal požiar, ktorý zachvátil v noci na utorok obytný dom vo francúzskej metropole Paríž. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na prokuratúru a hasičov.

Úrady už skôr upozornili, že počet mŕtvych môže stúpať. Záchranári stále prehľadávajú najvyššie poschodia osempodlažnej budovy, ktorá sa nachádza v 16. parížskom obvode.

Polícia začala vyšetrovanie možného trestného činu podpaľačstva s následkom smrti a zatkla 40-ročnú ženu bývajúcu v tomto dome. Podľa francúzskeho ministra vnútra Christopha Castanera je o nej známe, že mala v minulosti duševné problémy.

Záchranári podľa Castanera ošetrili po požiari 36 ľudí, ktorí utrpeli "relatívne" ľahké zranenia. Medzi zranenými je aj osem hasičov, uviedla agentúra AP, podľa ktorej ide o najtragickejší požiar v Paríži od apríla 2005, keď si požiar v hoteli neďaleko budovy slávnej opery vyžiadal 24 ľudských životov.

Požiar vypukol okolo 01.00 h a niektorí obyvatelia utiekli pred dymom a plameňmi na strechy susedných domov, odkiaľ ich hasiči zachraňovali pomocou rebríkov. Zasahujúce zložky preventívne evakuovali aj dve priľahlé budovy.

V ranných hodinách bolo na mieste nešťastia približne 200 hasičov, ktorí okrem samotného hasenia ošetrovali zranených. Viacero ulíc v okolí polícia uzavrela. Požiar sa podarilo uhasiť po približne piatich hodinách.

Budova, v ktorej horelo, sa nachádza na Erlangerovej ulici pri Boulonskom lesíku v jednej "módnych" štvrtí Paríža vyhľadávaných turistami. V tom istom parížskom obvode sa nachádzajú známe štadióny, ako aj mnohé obchody a luxusné reštaurácie.

Iba pred niekoľkými týždňami prišli štyria ľudia o život pri mohutnej explózii v pekárni v centre Paríža. Podľa vyšetrovateľov ju spôsobil unikajúci plyn.

Výberová chronológia požiarov obytných budov v Európe


Najmenej osem obetí na životoch si vyžiadal požiar, ktorý zachvátil v noci na utorok obytný dom vo francúzskej metropole Paríž. Jednu osobu po požiari zatkli, pričom úrady začali vyšetrovanie možného trestného činu podpaľačstva.

TASR pri tejto príležitosti prináša výberovú chronológiu požiarov obytných budov v Európe, pri ktorých boli obete na životoch alebo zranení.

20. januára 2019 - Francúzsko: Dvaja ľudia zahynuli a 14 ďalších osôb utrpelo zranenia pri požiari, ku ktorému došlo v ubytovni pre zamestnancov vo francúzskom lyžiarskom stredisku Courchevel.

30. júla 2018 - Rusko: Osem mŕtvych si vyžiadal požiar domu v čiernomorskom stredisku Soči.

25. marca 2018 - Rusko: Pri požiari v obchodno-zábavnom centre Zimná višňa v Kemerove na Sibíri zahynulo 64 ľudí, zranených bolo 44 osôb.

20. januára 2018 - Česko: V Prahe horel hotel nachádzajúci neďaleko Masarykovho nábrežia. Po požiari vo štvorhviezdičkovom hoteli Eurostars David prišli o život štyria ľudia. Ďalšie dve osoby zomreli na následky zranení po prevoze do nemocnice. Záchranári ošetrili celkovo 34 ľudí.

23. august 2017 - Nemecko: Šesť ľudí utrpelo ľahké zranenia pri požiari, ktorý vypukol v hoteli Berliner Hof na severovýchodnom okraji nemeckej metropoly.

7. augusta 2017 - Nemecko: Dvaja ľudia zahynuli a ďalší traja utrpeli vážne zranenia pri požiaru, ktorý vypukol v ubytovni pre bezdomovcov v meste Markgröningen.

14. júna 2017 - Británia: Pri požiari 24-poschodovej londýnskej výškovej budovy Grenfell Tower zahynulo 79 ľudí.

9. apríla 2017 - Maďarsko: Jeden človek zomrel na otravu dymom pri požiari v domove dôchodcov v maďarskom Györi.

29. mája 2016 - Ukrajina: Požiar, ktorý vypukol v domove dôchodcov v ukrajinskej obci Litočky neďaleko Kyjeva, si vyžiadal 17 obetí.

12. decembra 2015 - Rusko: Dvadsaťtri pacientov zomrelo a ďalších 23 utrpelo zranenia pri požiari, ktorý v noci zachvátil neuropsychiatrickú kliniku v dedine Alfiorovka vo Voronežskej oblasti, približne 600 kilometrov od Moskvy.

19. apríla 2015 - Nemecko: Štyria ľudia utrpeli zranenia pri požiari, ktorý vypukol v domove pre žiadateľov o azyl v Dippoldiswalde v nemeckej spolkovej krajine Sasko.

15. júla 2014 - Maďarsko: V 6. budapeštianskom obvode vypukol požiar v obytnom dome na Andrássyho triede, v ktorom bolo prihlásených na pobyt 112 obyvateľov. Štyria policajti utrpeli ľahšie zranenia.

2. mája 2014 - Ukrajina: Vyše 40 ľudí zahynulo pri nepokojoch prebiehajúcich medzi proruskými demonštrantmi a stúpencami ústrednej vlády v juhoukrajinskom meste Odesa. Väčšinu obetí si vyžiadal požiar budovy domu odborov v centre mesta, ktorý súvisel s potýčkami.

29. decembra 2013 - Rusko: Najmenej päť ľudí zahynulo pri požiari budovy v severnej časti ruského hlavného mesta Moskva.

26. januára 2013 - Rusko: Desať zahraničných robotníkov prišlo o život pri požiari novopostavenej budovy v juhozápadnej časti Moskvy. Ďalších 13 osôb utrpelo zranenia.

22. novembra 2010 - Fínsko: Požiar obytnej budovy v meste Tampere na juhu Fínska si vyžiadal tri obete a štyroch zranených.