Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Požiar internátu v Budapešti s jednou obeťou založili zámerne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DUNA/ MTI - Attila Taipusz

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po požiari vyjadril telefonicky sústrasť biskupovi Maďarskej reformovanej cirkvi Istvánovi Szabóovi.

Budapešť 2. februára (TASR) - Požiar budapeštianskeho internátu Univerzity reformovanej cirkvi Gáspára Károliho, ktorý vypukol večer 23. januára a pri ktorom zahynula jedna osoba, bol založený zámerne. Informoval o tom v sobotu denník Magyar Idők, podľa ktorého policajti zadržali podozrivú trojicu tínedžerov.

Polícia v piatok oznámila, že ako podozrivých vo štvrtok zadržala a vypočula troch mladistvých, z nich dvaja majú 15 a jeden 16 rokov. Tí sa k činu priznali, oľutovali ho a vyhlásili, že zapaľovali "zo zábavy".

Mladíci sa obhajujú na slobode.

Chlapci si kúpili odlakovač na nechty a pôvodne chceli na Markusovszkého námestí podpáliť nejaký smetiak. Napokon uvideli zahodenú špongiu pri budove internátu, ktorú poliali odlakovačom, zapálili a z miesta činu ušli. Podľa polície ich čin spôsobil vyhorenie internátu.

Pri hasení požiaru na dvoch poschodiach budovy v IX. budapeštianskom obvode našli hasiči jedného mŕtveho človeka. Išlo o 45-ročného muža, otca štyroch detí.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po požiari vyjadril telefonicky sústrasť biskupovi Maďarskej reformovanej cirkvi Istvánovi Szabóovi. Zároveň mu ponúkol pomoc vlády pri odstraňovaní následkov požiaru a obnovení poškodeného internátu, informoval hovorca premiéra Bertalan Havasi.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach