Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Požiar palivových zásobníkov a Kube si vyžiadal prvú obeť

Vrtuľník nesie vodu, kým hasiči bojujú s požiarom palivových zásobníkov v Matazanas na severozápade Kuby 6. augusta 2022. Foto: TASR / AP

Agentúra AFP pripomína, že Kuba dlhodobo zápasí s nedostatkom palív a počas letných horúčav aj s výpadkami dodávok elektrickej energie.

Havana 7. augusta (TASR) - Najmenej jednu obeť si vyžiadal požiar palivových zásobníkov na severozápade Kuby. Počet ľudí, ktorí v dôsledku incidentu utrpeli zranenia, sa zvýšil na 121, nezvestných je aj 17 hasičov. V noci na nedeľu o tom informovala kubánska prezidentská kancelária. TASR správu prevzala od agentúr AFP a Reuters.

Požiar vypukol už v piatok večer v areáli na skladovanie palív na okraji mesta Matanzas, zhruba 100 kilometrov východne od Havany. Podľa štátnej ropnej spoločnosti Cuba Petróleo vznikol požiar v dôsledku poruchy bleskozvodového systému, ktorý nedokázal uzemniť silný úder blesku.

Medzi zranenými je aj kubánsky minister energetiky Liván Arronte. Prezidentská kancelária v príspevku na Twitteri uviedla, že traja ľudia sa nachádzajú vo veľmi vážnom stave v nemocnici. Zo zasiahnutej oblasti evakuovali približne 1900 osôb.

Kuba tiež oznámila, že v súvislosti s hasením požiaru požiadala o pomoc "spriatelené krajiny". Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel zároveň poďakoval vládam Mexika, Venezuely, Ruska, Nikaraguy, Argentíny a Čile za urýchlenú ponuku materiálnej pomoci. Dodal, že si "váži aj ponuku technickej podpory zo strany Spojených štátov".

Agentúra AFP pripomína, že Kuba dlhodobo zápasí s nedostatkom palív a počas letných horúčav aj s výpadkami dodávok elektrickej energie, ktoré v posledných týždňoch vyvolali protesty vo vnútrozemí ostrova.