Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Požiar pri černobyľskej elektrárni je blízko rádioaktívneho odpadu

Ilustračná snímka. Foto: youtube.com

Na svojom facebookovom konte člen štátnej rady pre správu uzavretej zóny Jemelianenko napísal, že situácia je kritická. Zóna je v ohni.

Kyjev 14. apríla (TASR) - Požiar v uzavretej zóne vytvorenej okolo jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyle sa v pondelok popoludní dostal do vysídleného mesta Pripiať a od úložiska rádioaktívneho odpadu v lokalite Pidlisnyj, kde sa nachádza odpad z celej černobyľskej zóny, ho delia asi dva kilometre.

Podľa agentúry Interfax o tom v pondelok informoval člen štátnej rady pre správu uzavretej zóny Jaroslav Jemelianenko.

Na svojom facebookovom konte Jemelianenko napísal, že "situácia je kritická. Zóna je v ohni. Miestne úrady hlásia, že všetko je pod kontrolou, ale v skutočnosti oheň rýchlo zaberá nové územia."

Zdôraznil, že požiare trávnatých porastov v oblasti Černobyľu hasia už desiaty deň, ale napriek práci hasičov sa plamene stále šíria v dôsledku vetra, "a teraz sa (oheň) dostal do mesta Pripiať a do nebezpečných objektov v uzavretej zóne."

Podľa portálu NASA FIRMS, ktorý zhromažďuje a zverejňuje údaje o požiaroch v rôznych oblastiach sveta získané z družíc, požiar už vyčína vo vzdialenosti asi 500 metrov od nového krytu Černobyľskej jadrovej elektrárne uzatvárajúceho zvyšky budovy reaktora číslo 4 v Černobyľskej jadrovej elektrárni, ktorá bola zničená pri havárii v roku 1986. Stavba uzatvára aj pôvodný sarkofág, ktorý bol postavený okolo reaktora bezprostredne po katastrofe.

Ukrajinská služba pre mimoriadne situácie ubezpečila, že úroveň rádioaktívneho žiarenia v Kyjeve a Kyjevskej oblasti je v rámci normálnych limitov a nepresahuje prirodzené hodnoty.

Požiar trávnatých porastov v uzavretej zóne okolo černobyľskej elektrárne vypukol minulú sobotu. Ukrajinské úrady následne oznámili, že úroveň radiácie v oblasti zachvátenej požiarmi je výrazne zvýšená.

Po havárii v Černobyľskej jadrovej elektrárni, ku ktorej došlo 26. apríla 1986, vytvorili okolo nej uzavretú zónu s rozlohou 2600 štvorcových kilometrov. Táto oblasť je neobývaná, výnimku tvorí asi 200 ľudí, ktorí sa odmietajú podriadiť príkazom úradov.

Lesné požiare v tejto oblasti sú pomerne častým javom. Niektoré z nich vypuknú, keď obyvatelia začiatkom jari vypaľujú suchú trávu, čo je rozšírená prax nielen na Ukrajine, ale aj v Rusku a niektorých ďalších bývalých sovietskych republikách, ktorá často vedie k ničivým lesným požiarom.

Ukrajinská vláda vyzýva na pokoj v súvislosti s požiarom v okolí Černobyľu



Ukrajinská vláda v utorok vyzvala na zachovanie pokoja v súvislosti s požiarom v okolí černobyľskej jadrovej elektrárne, s ktorým hasiči bojujú už niekoľko dní. Informovala o tom v utorok stanica BBC.

Námestník ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko ubezpečil, že požiar "neohrozuje" elektráreň alebo úložiská rádioaktívneho odpadu. Dodal, že "všetko bude v poriadku".

Masívny betónový sarkofág, ktorý prekrýva reaktor bývalej elektrárne, je podľa Heraščenka bezpečný a v oblasti nezaznamenali zmeny radiácie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti Facebook oznámil, že situáciu v súvislosti s požiarom pozorne sleduje, informovala agentúra UNIAN. V utorok má Zelenskyj dostať správu od riaditeľa Štátnej služby pre mimoriadne situácie Mykolu Čečotkina, na základe ktorej budú vyvodené závery. "Obyvatelia musia poznať pravdu a byť v bezpečí," napísal.

Požiar v uzavretej zóne jadrovej elektrárne sa v pondelok popoludní dostal k vysídlenému mestu Pripiať a od úložiska rádioaktívneho odpadu v lokalite Pidlisnyj, kde sa nachádza odpad z celej černobyľskej zóny, ho delili asi dva kilometre.

Člen štátnej rady pre správu uzavretej zóny Jaroslav Jemelianenko na svojom facebookovom konte napísal, že "situácia je kritická".

Ruská pobočka organizácie Greenpeace podľa BBC uviedla, že požiar sa nachádza len kilometer od samotnej elektrárne. Greenpeace takisto tvrdí, že môže ísť o jeden z najhorších požiarov za obdobie niekoľkých desaťročí.

Polícia našla už aj osobu, ktorá požiar spôsobila podpálením suchej trávy. Ide o 27-ročného muža, ktorý tak podľa vlastných slov urobil "pre zábavu", ale neskôr, keď sa oheň pod vplyvom vetra rýchlo rozšíril, ho už nedokázal uhasiť.

Lesné požiare v tejto oblasti sú pomerne častým javom. Niektoré z nich vypuknú, keď obyvatelia začiatkom jari vypaľujú suchú trávu, čo je rozšírená prax nielen na Ukrajine, ale aj v Rusku a niektorých ďalších bývalých sovietskych republikách, ktorá často vedie k ničivým lesným požiarom.