Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Požiar v komplexe v Kapskom Meste sa podarilo dostať pod kontrolu

Hasiči zasahujú pri požiari budovy parlamentu v Kapskom Meste 2. januára 2022. Foto: TASR/AP

Z miesta požiaru bezprostredne nehlásili žiadne obete na životoch. ranných hodinách v najstaršej časti parlamentného komplexu.

Kapské Mesto 3. januára (TASR) - Rozsiahly požiar, ktorý v Kapskom Meste zničil veľkú časť komplexu, kde sídli parlament Juhoafrickej republiky (JAR), sa podarilo dostať pod kontrolu. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych hasičov.

Požiar vypukol v nedeľu v skorých ranných hodinách v najstaršej časti parlamentného komplexu. S plameňmi bojovali v priebehu dňa desiatky hasičov.

"Požiar sa v noci podarilo dostať pod kontrolu," uviedol hovorca hasičov Jermaine Carelse s tým, že ešte stále horí v najstaršej časti komplexu v miestnostiach obložených drevom, z ktorej sa požiar začal šíriť ďalej.

Hovorca parlamentu Moloto Mothapo už skôr uviedol, že strecha budovy, v ktorej sídli dolná komora parlamentu (Národné zhromaždenie), sa zrútila a požiar tam bol tak intenzívny, že hasiči boli nútení sa odtiaľ stiahnuť. Dodal, že rokovacia sála bola v dôsledku požiaru úplne zničená.

Parlamentný komplex v Kapskom Meste pozostáva z troch častí. Pôvodná a najstaršia budova bola dokončená v roku 1884. V novších prístavbách, postavených v 20. a 80. rokoch 20. storočia, sídli Národné zhromaždenie.

Z miesta požiaru bezprostredne nehlásili žiadne obete na životoch. Prezident JAR Cyril Ramaphosa novinárom v nedeľu povedal, že polícia zadržala v súvislosti s požiarom jednu osobu. Dodal, že v budove tiež podľa všetkého zlyhal protipožiarny systém.

"V interiéri parlamentu zatkli muža, stále ho vypočúvajú. Začali sme trestné stíhanie," uviedla neskôr policajná hovorkyňa Thandi Mbambová s tým, že podozrivý predstúpi v utorok pred súd.

Ako pripomína AFP, v parlamentnom komplexe sa nachádza zbierka vzácnych kníh či originálny výtlačok textu bývalej juhoafrickej hymny "Die Stem van Suid-Afrika" (Volanie Južnej Afriky), ktorý už bol predtým čiastočne poškodený. Celkový rozsah škôd spôsobených požiarom sa ešte zisťuje.

Predstaviteľ mestskej samosprávy Jean-Pierre Smith uviedol, že celý komplex utrpel "rozsiahle škody spôsobené vodou a plameňmi" a z jeho najstaršej časti, v ktorej sa okrem iného nachádza tiež zhruba 4000 cenných predmetov a umeleckých diel, "nič nezostalo".