Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Požiar v oblasti Francúzskej riviéry si vyžiadal prvú obeť

Na snímke hasiči hasia požiar neďaleko Le Luc na juhu Francúzska 17. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Požiar už pohltil približne 5000 hektárov územia v časti departmentu Var ležiacom na juhovýchode Francúzska, ktorý je známy svojimi hustým lesmi, vinicami a bohatou faunou.

Le Luc 18. augusta (TASR) - Požiar v oblasti Francúzskej riviéry si vyžiadal prvú obeť. Príčinu smrti osoby, ktorú našli bez známk života v regióne Var, úrady neuviedli, informovala v stredu agentúra AFP.

V dôsledku ničivého požiaru sa doteraz ľahko zranilo 22 ľudí, 19 z nich sa nadýchalo dymu. Ľahšie zranenia utrpelo aj päť hasičov.

Stovky hasičov vo Francúzsku už tretí deň bojujú s najhorším tohtoročným lesným požiarom v krajine, ktorý vypukol neďaleko mesta Saint Tropez. Pre rýchlo šíriace sa plamene boli medzičasom evakuované tisíce ľudí.

Na snímke evakuovaní obyvatelia oddychujú v telocvični v Bormes-les-Mimosas na juhu Francúzska 18. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Požiar už pohltil približne 5000 hektárov územia v časti departmentu Var ležiacom na juhovýchode Francúzska, ktorý je známy svojimi hustým lesmi, vinicami a bohatou faunou. Plamene sa podľa agentúry AFP začal šíriť v prírodnej rezervácii Plaine des Maures v pondelok večer. Požiar zrejme vypukol neďaleko diaľničného odpočívadla vzdialeného zhruba 30 kilometrov severozápadne od Saint Tropez. Podľa francúzskych úradov požiar zničil polovicu spomínanej rezervácie.

Na snímke hasič stojí vo vinohradoach a pozoruje požiar neďaleko Le Luc na juhu Francúzska 17. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Hovorca hasičov v departmente Var Franck Gracian informoval, že plamene sa v noci na stredu ďalej nešírili, čo však podľa neho neznamená, že sa požiar podarilo dostať pod kontrolu. "Tak ako včera, aj dnes budeme pokračovať v hasení kritických miest," uviedol.

V oblasti bolo nasadených okolo 1200 hasičov. Tí sa pokúšajú likvidovať požiar pomocou vysokotlakových hadíc či lietadiel a helikoptér. Pre vysoké teploty a silný vietor, ktoré by mohli šírenie plameňov urýchliť, bolo zo svojich domovov a kempingov evakuovaných podľa utorňajšieho vyjadrenia samosprávy približne 7000 osôb. Medzi nimi bolo aj približne 1300 ľudí, ktorí sa nachádzali v kempingu v obci Bormes-les-Mimosas. Ďalší ľudia museli opustiť dedinu La-Garde-Freinet, podľa hasičov ale v noci na stredu k ďalším evakuáciám nedošlo.

Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona sa o tom, ako dopadne boj s týmto prírodným živlom, rozhodne v nadchádzajúcich hodinách. Dodal, že vďaka odvahe zasahujúcich hasičov sa ale podarilo predísť tomu najhoršiemu.

Vlna horúčav zapríčinila v priebehu posledných týždňov lesné požiare aj v ďalších krajinách v oblasti Stredozemného mora vrátane Grécka, Alžírska, Španielska, Talianska a Turecka.