Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Požiar v parlamentnom komplexe Juhoafrickej republiky sa opäť rozhorel

Materiálne škody po požiari na budove parlamentu v Juhoafrickej republike v Kapskom Meste v pondelok 3. januára 2022. Foto: TASR / AP

Požiar vypukol v nedeľu (2.1.) v skorých ranných hodinách v najstaršej časti parlamentného komplexu.

Kapské Mesto 3. januára (TASR) - Rozsiahly požiar v parlamentnom komplexe Juhoafrickej republiky (JAR) v Kapskom Meste, ktorý sa podarilo dostať pod kontrolu, sa v pondelok popoludní opäť rozhorel. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hasičov.

"Požiar sa znova rozhorel na streche budovy, v ktorej sídli Národné zhromaždenie (dolná komora parlamentu)," povedal hovorca hasičov Jermaine Carelse.

Požiar vypukol v nedeľu v skorých ranných hodinách v najstaršej časti parlamentného komplexu. S plameňmi bojovali v priebehu dňa desiatky hasičov. "Požiar sa v noci podarilo dostať pod kontrolu," uviedol v pondelok ráno Jermaine Carelse.

Parlamentný komplex v Kapskom Meste pozostáva z troch častí. Pôvodná a najstaršia budova bola dokončená v roku 1884. V novších prístavbách, postavených v 20. a 80. rokoch 20. storočia, sídli Národné zhromaždenie.

Z miesta požiaru bezprostredne nehlásili žiadne obete na životoch. Prezident JAR Cyril Ramaphosa novinárom v nedeľu povedal, že polícia zadržala v súvislosti s požiarom jednu osobu. Dodal, že v budove tiež podľa všetkého zlyhal protipožiarny systém.