Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Požiar v ruskom vojenskom výskumnom ústave neprežilo šesť ľudí

Na snímke hasiči počas hasenia požiaru v budove vojenského výskumného ústavu v ruskom meste Tver 21. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Budova inštitútu v centre mesta prakticky vyhorela, pričom jej strecha sa zrútila. Miestne médiá informovali, že pod troskami môžu byť ešte uväznení ľudia - údajne ich môže byť do desať.

Moskva 21. apríla (TASR) - Požiar v budove vojenského výskumného ústavu v meste Tver na severozápade Ruska si vo štvrtok vyžiadal najmenej šesť obetí a 27 ranených. O aktualizovanej bilancii informovala vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na ruské štátne médiá.

Požiar vypukol v jednej z kancelárií štvorposchodovej budovy Ústredného výskumného ústavu ruských vzdušných a kozmických síl a rozšíril sa na ploche 2500 metrov štvorcových. Podľa ministerstva pre mimoriadne situácie ho mohla spôsobiť chybná elektroinštalácia.

Pri požiari zasahovali desiatky hasičských vozidiel a vrtuľník.

Budova inštitútu v centre mesta prakticky vyhorela, pričom jej strecha sa zrútila. Miestne médiá informovali, že pod troskami môžu byť ešte uväznení ľudia - údajne ich môže byť do desať.

Na snímke helikoptéra počas hasenia požiaru v budove vojenského výskumného ústavu v ruskom meste Tver 21. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Tento výskumný ústav je považovaný za kľúčový pre ministerstvo obrany. Podieľal sa napríklad na vývoji rakiet Iskander, ktoré Rusko nasadilo do bojov vo vojne proti Ukrajine. Tento inštitút sa podľa DPA okrem iného zaoberá aj vývojom navigačných, kontrolných a navádzacích systémov pre vesmírne lety, ale aj pre stíhačky a riadené strely.

V Rusku každoročne zaznamenajú stovky požiarov, ktoré sú často dôsledkom zastaranej infraštruktúry a nedodržiavania už aj tak pomerne laxných bezpečnostných noriem.